"Zbog Tadića sam obećao 1.000 evra"

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić kaže da je građanima obećao 1.000 evra od besplatnih akcija da bi Tadić pobedio na izborima 2008. protiv Tome Nikolića.

Srbija

Izvor: Danas

Ponedeljak, 27.12.2010.

10:44

Default images

"Kasnije analize su pokazale da bukvalno tih 100.000 glasova, za koliko je pobedio u drugom krugu, dobrim delom potiču od zajedničkog obećanja, koje sam ja preuzeo lično na sebe, o besplatnim akcijama. Znači, preuzeo sam na sebe obećanje, a preusmerio svu političku korist Tadiću", kaže Dinkić.

Dinkić objašnjava i da je obećanje dao jer je verovao u njega iako je bilo politički neoprezno, ali se bojao da bi za Srbiju bilo mnogo gore da Nikolić pobedi.

"Priznajem da sam krajem 2007, kada sam pisao to pismo građanima, bio svestan rizika u koji ulazim. S jedne strane, bio sam potpuno uveren da je moguće dobiti 1.000 evra za besplatne akcije, jer se radi o najvrednijim srpskim preduzećima, ali nisam predvideo svetsku finansijsku krizu, koja je urušila akcije svih kompanija u svetu. Takođe, nisam ni slutio da će NIS biti maltene poklonjen i da će tu propasti deo vrednosti preduzeća", kaže on.

"Uostalom, građani će videti koliko će dobiti novca od akcija Telekoma, pa će moći da sude šta bi bilo da je NIS prodavan na transparentnom tenderu. Takođe, još nisu podeljene akcije EPS i drugih kompanija. Na kraju krajeva, znam da ću platiti političku cenu tog tada nesmotrenog političkog obećanja, ali sigurno je da će građani dobiti mnogo više novca od akcija javnih preduzeća nego što sada očekuju", navodi Dinkić. Dinkić navodi i da je G17 plus jedina stranka u Srbiji koja je od 2000. naovamo uradila najveće reforme u Srbiji, ali da je prava podrška glasača izostala.

"Sve vreme, od osnivanja G17 do danas, svi prema nama imaju neki čudan odnos. Navodno im uvek nešto smeta, a kad god formiraju vlade, zovu nas da budemo tu, i to zato što znaju da mi ginemo od posla i kad preuzmemo obavezu ne vodimo računa da li je nešto politički popularno ili ne, od reformisanja monetarnog sistema i banaka, preko uvođenja PDV-a do odgovorne, a ne demagoške politike u vezi s bivšim Zastavinim radnicima. Zapitajte se ko je od 2000. uradio najveće reforme u Srbiji. Odgovor će biti da su to ljudi iz G17 plus", navodi Dinkić.

"Nisam zadovoljan mnogim stvarima. Ali, siguran sam da smo mnogo više dobrog uradili nego što smo glasova na izborima dobijali. S druge strane, mnogi naši partneri iz raznih vlada uradili su mnogo manje nego što ih je narod zadužio", rekao je Dinkić.
Dinkić kaže i da je previše kasno da regionalizacija Srbije postane realnost tek 2015, što predlaže Boris Tadić.

"To je prekasno. Svakim odugovlačenjem produbljuju se problemi, siromašni će biti mnogo siromašniji, nema se vremena za čekanje. Zamislite, Vojvodina, za koju se smatra da je najrazvijeniji deo naše zemlje, ima duplo niži BDP po stanovniku nego Beograd. To je bilo šokantno i za mene kad sam saznao taj zvanični podatak", objašnjava Dinkić.

On kaže i da su strahovi kada je reč o regionalizaciji neopravdani.

"Ne treba razmišljati o ružnoj prošlosti bivše Jugoslavije, koja je bila federalna, a ne regionalna država. Treba gledati sadašnju situaciju u regionalizovanim zemljama EU i njihova iskustva treba da koristimo. Nisam ni ja bio bez bojazni, ali što sam više proučavao materiju, konsultovao se s kolegama iz EU, postajao sam ubeđeniji da je regionalizacija zapravo jedini spas za Srbiju. Kada imate neki strah, jedini način da ga prevaziđete jeste da razgovarate o tome, da suočite argumente i obratite pažnju na činjenice. Za takve razgovore ipak nije potrebno pet godina, dovoljno je da diskutujemo godinu dana, a da u drugoj godini to i primenimo", ocenjuje Dinkić.

Trivan: Niko ne može da se krije iza Tadićevog imena

Potpredsednica Demokratske stranke Jelena Trivan kaže da su na poslednjim parlamentarnim izborima sve stranke koje čine vladajuću koaliciju imale sopstveni program i da je zato neumesno da se bilo ko, pravdajući se zbog neispunjenih obećanja, krije iza imena predsednika Srbije Borisa Tadića.
Trivan naglašava da je Tadić na predsedničkim izborima 2004. i 2008. godine pobedio zahvaljujući svom ugledu i rezultatima.

Ona je podsetila da je Tadić 2004. godine pobedio kada su mu današnji koalicioni partneri mahom bili opozicija, da je na narednim predsedničkim izborima 2008. godine bio kandidat DS a ne bilo kakve koalicije, a da su na poslednjim parlamentarnim izborima sve stranke imale svoj program i rezultate.

Prema njenim rečima, to što je Tadić danas političar sa najvećom podrškom u Srbiji, iz čega i vladajuća koalicija crpi kredibilitet, ne može biti alibi za pokušaje da pojedinci traže izgovor za sopstvene rezultate pozivajući se na njegovo ime.

"Da li to znači da će se svaki političar koji je preuzeo odgovornost za neku oblast ubuduće pozivati na predsednika svaki put kada neki od ciljeva ne ispuni", upitala je Trivan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

331 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: