Nakon muzike, zabrana i za alkohol

Ukoliko gradska skupština Beograda usvoji odluku, Beograđani ubuduće neće moći da pazare alkoholna pića uvek kad to požele. Prodaja zabranjena od 22.00 do 6.00.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 24.12.2010.

00:11

Default images

U rukama gradskih odbornika je odluka da li će kupci ubuduće moći da i tokom noći pazare alkoholna pića u prodavnicama

Odluka o radnom vremenu ugostiteljskih, zanatskih i trgovinskih radnji na području Beograda, kojom je posebno definisano da ovi objekti ne mogu prodavati alkoholna pića od 22.00 do 6.00, naći će se na dnevnom redu sednice 29. decembra.

Odlukom su obuhvaćeni prodavnice, samousluge, diskonti, robne kuće, specijalizovane prodavnice za prodaju novina i duvana, kiosci, trgovinski centri i benzinske stanice. U svim ovim objektima na vidnom mestu moraće da bude postavljeno upozorenje o zabrani prodaje alkoholnih pića u navedenom periodu. "Na ovaj način Beograd se pridružuje drugim gradovima u Srbiji i svetu koji su se odlučili na ovakve mere s ciljem da se spreči slobodan kontakt sa alkoholom, pre svega mladih ljudi", kaže Željko Ožegović, član Gradskog veća, i dodaje da će noćna zabrana trgovine alkoholom uticati na smanjenje zavisnosti, kao i na manji broj zdravstvenih problema povezanih sa alkoholizmom.

Ožegović dodaje da su ovo pitanje već rešili u Novom Sadu, gde je zabranjena prodaja alkohola od 23 časa, kao i u Šapcu. Dobar primer je i Moskva, gde se ova odluka odnosi na prodaju alkohola od 22 časa do 10 časova ujutro.

Vesna Ivić, načelnica Gradske uprave, i Stanija Višekruna, zamenica sekretara za privredu, sastale su se sa predstavnicima najvećih trgovinskih lanaca u Beogradu, koji su, kao društveno odgovorne kompanije, podržali ovu inicijativu.

Očekujemo da će ova odluka, ukoliko bude usvojena na sledećoj sednici Skupštine grada, imati pozitivan efekat u borbi sa alkoholizmom, kao društvenim problemom, smatraju članovi Veća i dodaju da se nadaju da će tako biti smanjene i posledice koje ovaj problem nosi sa sobom, poput nasilja na ulicama i saobraćajne nebezbednosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

178 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: