Matić: Prodajemo i infrastrukturu

Izdvajanje infrastrukture iz procesa prodaje državnog udela u Telekomu Srbija bilo bi suviše komplikovano i nanelo bi više štete nego koristi, kaže Jasna Matić.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 23.12.2010.

13:24

Default images

Ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo dodaje da je „vlada došla do zaključka da bi proces izdvajanja infrastrukture bio suviše komplikovan“.

Ona je rekla i da je „infrastruktura već jednom prodata 1997. godine, kada je Telekom privatizovan prvi put“.

„Ta imovina sada ulazi u vlasništvo koje nije isključivo državno, već imamo i manjinskog grčkog vlasnika“, objašnjava ministarka. Zahvaljujući savremenim tehnologijama, bežičnim putem je moguće doći do kupca na kvalitetan i efikasan način, kao i pomoću bakarne žice, istakla je Matić.

Govoreći o najavljenom povećanju poreza na računare i računarsku opremu, Matić je rekla da u međuvremenu nije imala razgovore na tu temu sa ministarskom finansija Dianom Dragutinović.

Ona je, takođe, podsetila da će od 1. janura prestati da se naplaćuje porez na mobilnu telefoniju, jer budžetom za narednu godinu nisu predviđena sredstva od njegove naplate.

Početna cena 1,4 milijarde evra

Vlada Srbije utvrdila je minimalnu početnu cenu za prodaju 51 odsto kapitala Telekoma Srbije, u vrednosti od 1,4 milijarde evra, potvrđeno je u kabinetu premijera Mirka Cvetkovića.

Vlada je zadužila Ministarstvo finansija da u saradnji sa Radnom grupom za sprovođenje tendera za prodaju udela Telekoma obavesti o početnoj ceni sve učesnike na tenderu za privatizaciju dela te srpske kompanije.
Tendersku dokumentaciju do sada su otkupili "Dojče telekom", "Frans telekom", "Telekom Austrija", "Amerika movil", "Veder investments" , "Turksel" i "Vimpelkom". Tender za prodaju Telekoma raspisan je 20. oktobra, a rok za dostavljanje obavezujućih ponuda ističe 21. februara 2011.

Po isteku tog roka, vlada Srbije trebalo bi da zakaže javnu aukciju pred televizijskim kamerama, kao kada se prodavala kompanija "Mobi 63" (bivši Mobtel) u julu 2006.

Telekom je jedini operater fiksne telefonije u Srbiji, a licencu je dobio "Orion Telekom" i "Telenor" , koji bi početkom sledeće godine trebalo da počne da pruža usluge.

Prema kompanijskim podacima, Telekom Srbija je 2009. godine imao oko 3,2 miliona korisnika fiksne telefonije, dok je na tržištu mobilne telefonije zauzimao 60 odsto sa oko 5,9 miliona korisnika.

Telekom Srbija poseduje i telekomunikacione kompanije "Mtel" u Crnoj Gori i "Telekom Srpske" u Bosni i Hercegovini, a cela "Telekom Srbija grupa" imala je prošle godine ukupno 7,7 miliona korisnika mobilne telefonije i 3,4 miliona korisnika fiksne telefonije, kao i oko 485.000 korisnika interneta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: