Nema planova za nuklearku u Srbiji

Ne postoje planovi za izgradnju nuklerane elekrane Srbiji, kaže ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 21.12.2010.

12:04

Default images

On je rekao da ne može da komentariše navode o tome da će Srbija učestvovati u izgradnji nuklearke "Belene" u Bugarskoj i da je to pitanje za ministra rudarstva.

Đelić koji je i potpredsednik Vlade zadužen za evropske integracije dodaje je i da nuklerana energija ima veliku budućnost u svetu.

"Srbija nema nikakav plan izgradnje nuklearne centrale na sopstvenom tlu", kazao je on dodajući da ulazak CERN omogućava Srbiji da pristupi mnogobrojnim programima za korišćenje nuklearne energije u domenu biologije, zdravstva, energetike, poljoprivrede...

"Nuklearna fizika i pristupanje Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja (CERN) će imati značajan prioritet u godinama koje dolaze, ali nema nikakvih planova za izgradnju nuklearke na teritoriji Srbije ", kazao je Đelić u Vladi Srbije na konferenciji na kojoj je saopšteno da je Srbija počela pregovore za ulazak u u CERN. Đelić je nakon sastanka sa istraživačima koji sarađuju sa predstavnicima CERN-a, kazao da je direktor te najveće naučne institucije saopštio da je odlučeno da Srbija zajedno sa Slovenijom, Turskom i Izraelom započne te pregovore.

"Na ovaj način se šalje jasna poruka našim naučnicima da je moguća budućnost u Srbiji u saradnji sa svetom", kazao je Đelić dodajući da je pristupanje CERN-u to od velikog značaja za nauku u Srbiji jer se tu obavlja najveći eksperiment u istoriji čovečanstva - veliki hadronski sudarač i najnarprednija naučna istraživanja.

Đelić je rekao da će pregovori biti završeni u roku od godinu dana, a potom će Srbija dobiti status pridružnog člana CERN-a, koji će trajati između dve i pet godina.

"To je procedura, a posle će Srbija postati i punopravni član te institucije", naveo je Đelić dodajući da Srbija očekuje mnogo od ulaska u CERN, a naročito povratni efekat na domaću privredu.

Predsednik komisije za saradnju sa CERN-om prof. dr Petar Adžić kazao je da je početak pregovora za ulazak u CERN od velikog značaja za nauku u Srbiji jer je to institucija koja objedinjuje najviše tehnologije.

On je naveo da je važno što je i u situaciji kada ne postoje finansijske mogućnosti država to podržala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: