Kompjuterski harač vraća u 20. vek

Povećanje poreza na dodatu vrednost na računare, sa osam na 18 odsto, imaće katastrofalne posledice ne samo na IT tržište već i na razvoj školstva i nauke.

Srbija

Izvor: Press

Nedelja, 19.12.2010.

23:42

Default images

Najveće žrtve nerazumnog poteza Vlade biće učenici i studenti, a posebno informatički stručnjaci.

Srbija se nalazi na samom začelju liste evropskih zemalja kada je u pitanju elektronska pismenost, a alarmantan je i podatak Eurostata da čak 44,7 odsto ispitanih građana naše zemlje nikada nije koristilo računar, dok ih 56,4 odsto nikada nije bilo na internetu. Dekan Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu dr Miodrag Popović ne veruje da je odluka Vlade bila neophodna u ovom trenutku.

"Nemam podatke o ekonomskim efektima ove mere, ali znam da kod nas, u odnosu na Evropu, malo ljudi uopšte ima računarsku opremu. Ako želimo brži razvoj informacionih tehnologija, to sigurno nećemo moći da postignemo dok svaka kuća ne bude imala računar. A, povećanje poreza dovešće i do pada u prodaji", kaže Popović.

Vlasnik Komtrejda Veselin Jevrosimović ocenjuje da je ova odluka verovatno doneta pod pritiskom EU, zbog ujednačavanja jedinstvene stope na kompjutere. Međutim, on smatra i da je, ukoliko to nije bio prioritet Vlade, odluka mogla da se zaobiđe.

"Računar nije samo sredstvo za rad, nego sredstvo koje služi za obrazovanje. Kompjuter je neophodno sredstvo mladog čoveka. Država se očigledno bori na sve načine da obezbedi što veći priliv u budžet. To će se sve na kraju preliti na krajnjeg korisnika, na studenta, đaka, običnog građanina", upozorava Jevrosimović.

On procenjuje da će računari poskupeti između 25 i 70 evra, pa će ih građani manje kupovati.

"U ovoj godini prodaja je pala za 10-15 odsto u odnosu na prethodnu. Sledeće godine, zbog povećanja poreza, pad prodaje biće 20 odsto. Po meni je pametnije da država smanji carinu na mobilne telefone, koja još iznosi 17 odsto i zbog koje imamo situaciju da se već 10 godina švercuju telefoni. Definitivno bi tako namakli mnogo više para u budžet", tvrdi Jevrosimović.

Predsednik Društva za informatiku Srbije Nikola Marković izjavio je da je povećanje PDV-a na računare potpuno kontraproduktivna mera. "U svetu je trend da računari pojeftinjuju, a u Srbiji će da poskupe, što je paradoksalno", smatra Marković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

118 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: