NBS zakonom štiti građane od banaka

Centralna banka planira da zaštiti građane kroz novi zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga. Banke klijentima podizale kamatu i do 100 odsto.

Srbija

Izvor: Novosti

Subota, 18.12.2010.

18:44

Default images

Mnogi zaduženi građani kod banaka i lizing kuća odahnuće kada bude usvojen zakon koji ih štiti od samovolje ovih institucija.

Koliko je bila široka sloboda u poslovanju banaka, govori i činjenica koliki otpor pružaju da mnoge važne odredbe novog propisa ne budu usvojene, pa čak i prete podizanjem kamatnih stopa, koje su i dalje na mnoge kredite najskuplje u regionu.

Najvažnije je, ipak, da kamatne stope više neće moći da se povećaju, kako se bankarima prohte, odnosno pod velom čuvene klauzule “zbog promene poslovne politike”. Tako su mnoge banke namamile klijente sa povoljnim cenama, a zatim su ih podizale i do dvostuko većih vrednosti. Frapantan je primer jedne naše sugrađanke kojoj je kamata za gotovinski kredit od 2.000 evra, sa 26 odsto kamate, jer nije bila klijent banke, u kratkom roku podignuta na čak 50 odsto!

"Red u bankarskom poslovanju mora da se uvede i uskladi sa Evropskom unijom. Zarada banaka u Srbiji je znatno veća nego u zemljama odakle dolaze, naročito od provizija i naknada. Sigurno je da su zbog toga mnoge banke nezadovoljne, ali i našoj zemlji je potreban propis koji će štititi klijente. Prošle godine je nekoliko velikih banaka u BiH platilo kazne zbog neosnovanog podizanja kamata, zbog čega to ne bi postojalo i u Srbiji", smatra Goran Nikolić, ekonomista.

Trenutno su neke banke protiv mnogih odredbi novog zakona koji će štititi korisnike finansijskih usluga, a najglasnije su male banke, koje su u ovoj godini da bi privukle što više klijenata smanjivale kamate kako na zajmove u evrima, tako i u dinarima.

Kako se promenila politika NBS, odnosno povećana je referentna kamata, kao i kamata Evropske centralne banke, i ukoliko se to bude nastavilo biće na gubitku po osnovu tih zajmova. Kako će novi zakon najverovatnije važiti retroaktivno,neće moći jednostrano da podignu kamatu. Velike banke, s druge strane, uzdržane su.

"Iako banka ima niz primedbi na Nacrt zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, podržavamo napor NBS da se implementira ovaj propis, koji je u skladu sa direktivama Evropske unije i u duhu dobrih poslovnih običaja, ali koji ujedno uvažavaju specifičnost našeg tržišta", kažu u Rajfajzen banci i dodaju da će banka doneti odluku o mogućoj promeni svoje poslovne politike, kada bude imala uvid u konačnu verziju zakona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: