Budžet kasni zbog nerealnih želja

Budžet za 2011. kasni i još nije usvojen jer je u uslovima krize teško podmiriti želje svih resora u koalicionoj Vladi, kažu u Ministarstvu finansija.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 15.12.2010.

19:14

Default images

Vlada Srbije tek sutra raspravlja o Predlogu budžeta, sa deficitom od oko 140 milijardi dinara.

Scenario koji se ponavlja godinama unazad, i ovog puta je na delu. Kašnjenje bužeta kod nas polako prerasta u „dan mrmota“. I ove, kao i u nizu prethodnih godina, prekršen je zakon.

Prekršen je Zakon o budžetskom sistemu koji predviđa da predlog budžeta u Skupštinu stigne 1. novembra i da bude usvojen mesec i po dana kasnije. Državni sekretar u Ministarstvu finansija Slobodan Ilić ponavlja da i budžet trpi zbog teške situacije u zemlji, ali i zbog toga što je teško da se – u sadašnjim okolnostima – namire sve želje.

Svi su ministri imali najveće zahteve, nema ministra koji kaže ’evo, koliko mi vi kažete, ja ću toliko prihvatiti’. Tu je jedna kontinuirana, ne bih rekao borba, ali jedno predstavljanje svojih programa iza kojih postoje zahtevi za sredstvima i onda je tu na delu jedan dijalog koji je potpuno normalan“, kaže on.

Često kod nas to malo duže traje nego što bi bilo prirodno. Zato što je ovo jedna široka koalicija. Rezultat Nacrta zakona o budžetu za narednu godinu u stvari je rezultat jednog kompromisa“, objašnjava Ilić.

Ono što Ilić naziva kompromisom, neprihvatljivo je opravdanje za poslanika DSS-a Radeta Obradovića, iz Odbora za finansije.

Tako možete da nađete izgovor za svaku stvar. Uvek možete da kažete imamo koalicionu Vladu nismo mogli da se dogovorimo. Pa zašto nisu krenuli ranije da se dogovaraju?“, pita se Obradović. Hajde probajte da kažete da ima problema kod kuće da se usaglasi koji račun može da se plati, pa da vidite šta će da vam bude s pretplatom za televiziju, računom za struju... Na svakom koraku se ovde opstruira rad Skupštine i krši se zakon, i mnogo više o ugledu zemlje, kreditnom rejtingu i stranim investicijama govori kršenje tih zakona nego prazne reči pojedinih ministara“, ocenjuje poslanik DSS-a.

Uz budžet, Vlada će na sednici u četvrtak razmotriti i izmenjeni Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju, najavljuje državna sekretarka u Ministarstvu za rad i socijalnu politiku Radina Todović. Ona kaže da zakon do 22. decembra mora da prođe skupštinsku proceduru.

“Tako je dogovoreno sa Međunarodnim monetarnim fondom, da se oba zakona – i fiskalni i o penzijama nađu istovremeno i na Vladi i na Skupštini“, kaže Radina Todović.

Čuda ne postoje, pa Skupštini ostaje da nađe izlaz iz situacije u kojoj je potrebno da za manje od nedelju dana usvoji zakone koji još nisu ni stigli u proceduru. Podsetimo, po ovako izmenjenom zakonu od 1. decembra ove godine penzije će biti uvećane za dva odsto. Te iznose penzioneri će primiti 1. januara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: