Konuzin: Srbija je pouzdan partner

Rusija u Srbiji vidi pouzdanog, dugoročnog partnera i to daje snagu za proširenje saradnje na obostranu korist, kaže ruski ambasador Aleksandar Konuzin.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 15.12.2010.

17:13

Default images

Konuzin je kazao da Srbija i Rusija odlično sarađuju i da je stvoren dodatni prostor za proširenje saradnje formiranjem Carinske unije Rusije, Belorusije i Kazahstana.

"Srbija je jedinstvena zemlja koja ima režim slobodne trgovine sa sve tri zemlje Carinske unije", naglasio je ruski ambasador.

Konuzin je podsetio da Srbja i Rusija dobro sarađuju u oblasti energetike, navodeći primer izgradnje gasovoda Južni tok i skladišta gasa u Banatskom Dvoru koja treba da počne u prvom kvartalu naredne godine. Ambasador je dodao i da je Gaspromnjeft u ovoj godini u Naftnu industriju Srbije (NIS) investirao 100 miliona evra, a da su ukupne planirane investicije za tri godine u tu naftnu kompaniju 370 miliona evra.

Posebno značajna oblast za proširenje privredne saradnje dve zemlje, kako je dodao, jeste oblast poljoprivrede, jer "tržište Rusije može da primi mnogo više poljoprivrednih proizvoda nego što Srbija može da proizvede". "Mogućnosti postoje, ali je potrebna pomoć individualnim proizvođačima, kao i malim i srednjim preduzećima", kazao je Konuzin.

Kao pozitivan primer saradnje naveo je kao primer juče potpisano pismo o namerama koje će omogućiti da se iz zapadne Evrope u Srbiju uveze 50.000 visokokvalitetnih steonih junica, čije će potomstvo nakon ukrštanja sa domaćim bikovima biti plasirano na tržište Rusije i Belorusije.

On je naglasio da se saradnja dobro odvija i u finansijskom sektoru, navodeći Moskovsku banku koja već posluje u Srbiji i koja planira otvaranje novih filijala, povećanje kreditne delatnosti i usluga kako bi proširila broj korisnika.

Konuzin je najavio i da jedna od najvećih osiguravajućih ruskih kompanija Sogas treba da dođe na srpsko tržište, ali da ima problema oko registracije firme.

Prema rečima Konuzina, Rusija razmatra i investicije u železnički sektor Srbije i u modernizaciju i rekonstrukciju pruge Beograd-Bar, što bi se finansiralo iz ruskog kredita od 800 miliona dolara.

Deficit sa Rusijom 1,3 milijardi dolara

Predsednik PKS Miloš Bugarin kazao je da je za deset meseci ove godine ukupna robna razmena Srbije i Rusije bila oko 2,135 milijardi dolara što je za oko 13 odsto više nego u istom periodu 2009. godine. U prvih deset meseci ove godine Srbija je u robnoj razmeni sa Rusijom zabeležila deficit od 1,3 milijarde dolara, a pokrivenost uvoza izvozom iznosi oko 24 odsto.

Bugarin je kazao da je izvoz iz Srbije u Rusiju u prvih deset meseci 2010. godine bio za 47 odsto veći nego u istom periodu prošle godine i da je njegova nominalna vrednost bila oko 418 miliona dolara.

"Nominalna vrednost uvoza iz Rusije u prvih deset meseci bila je oko 1,7 milijardi dolara, a to je rast od oko 6,5 odsto u odnosu na 2009. godinu", kazao je predsednik PKS-a.

Prema rečima Bugarina ukupna robna razmena Srbije sa Belorusijom u prvih deset meseci 2010. godine bila je 89,84 miliona dolara što je rast od 99 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine.

"Izvoz iz Srbije u prvih deset meseci beleži rast od oko 105 odsto, dok je uvoz iz Belorusije u tom periodu bio veći za oko 95 odsto", kazao je Bugarin.

Izvoz iz Srbije u Kazahstan, kako je dodao, u prvih deset meseci bio je oko 3,8 miliona dolara, dok je uvoz bio oko 22,5 miliona dolara što je 50 odsto više nego prošle godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: