Salford prodaje Knjaz, Bambi, Imlek

Direktor Salforda Judžin Džafi najavio je da je od ovog momenta sve što taj investicioni fond poseduje u Srbiji na prodaju.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 15.12.2010.

14:13

Default images

Džafi je precizirao da je razloz ga prodaju taj što Salford završava svoj investicioni ciklus i da će prodati Imlek, Subotičku mlekaru, Bambi Banat i Knjaz Miloš.

On je najavio da će u naredne dve godine investicioni fond prodati sve kompanije u kojima imaju vlasnički udeo na teritoriji Srbije, Ukrajine, Rusije i Gruzije.

"Kompanije u kojima imamo udeo prodavaćemo po tržišnoj ceni globalnim kompanijama. Smatramo da će prodaja biti laka jer kompanije koje Salford poseduje nemaju problema sa monopolima i posluju čisto", rekao je Judžin. Judžin je najavio i da će Salford u narednom periodu pokrenuti nov investicioni ciklus i da će u Srbiji sfera njihovog interesovanja biti ulaganje u slične industrije iz kojih i izlaze, ali i energetika i telekomunikacije jer u tim oblastima imaju iskustva. On, međutim, nije precizirao za koje su kompanije zainteresovani.

Iako su oštro kritikovali agrarnu politiku u Srbiji, predstavnici Salforda su kazali da to nije razlog za odluku o prodaji kompanija, ali su upozorili da vladina politika mora da se menja.

Istakli su da je smanjenje subvencija farmerima u poslednjih nekoliko godina bilo pogubno jer je smanjen broj muznih krava, što je dovelo do pada proizvodnje i nestašica mleka.

Judžin je istakao da je Salford u Srbiju do sada uložio pola milijarde evra, što predstavlja dve petine portfelja tog fonda, po čemu je Srbija pojedinačno zemlja u koju su najviše investirali. Od toga polovina je uložena u Imlek, zbog čega je ta kompanija primer dobrog poslovanja i trebalo bi da bude uzor.

Dodao je da je za poslednjih pet godina Salford u razvoj srpkih farmi uložio 50 miliona evra, što je, kako je istakao, više nego što je država investirala u njih.

Džafi je kazao da Salford kao investitor nikada nije uzimao dividende iz Srbije i sve što je zaradio investirao je u firme kojima upravlja.

Imlek nije monopolista

Predstavnici Salforda odbacili su nalaze Komisije za zaštitu konkurencije i odluku Upravnog suda o tome da je Salford kao vlasnik mlekara u Srbiji monopolista i izjavili da su ti nalazi komisije napravljeni na osnovu neodgovarajućih parametara i informacija. Tvrdnja da "Dunav hrana grupa" (DFG) ima dominantnu poziciju zasnovana je na "veštačkom proračunu o relevantnom tržištu mleka u Srbiji", istakli su predstavnici Salforda, dodajući da DFG ima tržišni udeo manji od 40 odsto.

Prema njihovim rečima, Komisija za zaštitu konkurencije je u svojim proračunima obuhvatila samo mleko farmera koji primaju subvencije, što je "u 2010. godini činilo svega 23 odsto ukupne proizvodnje mleka u Srbiji".

Predsednik Upravnog odbora i direktor Salforda Judžin Džafi je istakao da taj investicioni fond "nije ni blizu monopola" u Srbiji, dodajući da "njihov tržišni udeo nije dobro izračunat".

"Treba se fokusirati na to šta je pravi problem i kako da se reši. Želimo da sednemo za sto sa svim zainteresovanim stranama i nađemo rešenje", naglasio je on, dodajući da je "umoran od toga da sa vladom komunicira, uglavnom preko medija i sudova".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: