Taksa određuje sudbinu vetrenjača

Vetropark, vredan 25 miliona evra koji je Krsta Nedeljković planirao da izgradi u Negotinu, zbog visokih taksi izgleda da neće videti svetlost dana.

Srbija

Izvor: Novosti

Sreda, 15.12.2010.

10:54

Default images

Krsti, inače povratniku iz inostranstva stigla je taksa za naknadu i unapređenje životne sredine u visini od pet miliona dinara koju on ne može da plati.

Ovaj preduzetnik nameravao je sa švajcarskom kompanijom Atel da izgradi park sa 10 vetrenjača, međutim sada se dvoumi da li da odustane od čitave priče.

Od tog odgovora zavisi hoće li u rodni kraj, zajedno sa Švajcarcima, koji su vetropark podigli u bugarskom Trnovu, uložiti 25 miliona evra, ili odustati od gradnje.

"Da bih osnovao firmu, "NTS enerdži" d.o.o., registrovanu za proizvodnju električne energije iz drugih izvora, morao sam da pribavim dvadesetak dozvola i platim ne znam ni sam koliko taksi. Onda se ispostavilo da nikog ne interesuje da li firma radi, jer čim je osnovana, naknada za unapređenje životne sredine mora da se plati. Na stranu to što vetrenjače nisu nikakvi zagađivači" priča Nedeljković. "Rešenje iz Niša nije stiglo, ali sam ipak bio prinuđen da firmu likvidiram. Niko mi nikakve olakšice nije ni nudio, ni dao. Infrastruktura nam je sve gora, privrede gotovo i nema, a posle pričamo o tome da gastarbajteri treba da ulažu u rodni kraj " priča ogorčeno ovaj preduzetnik.

Nadležni u lokalnoj samoupravi smatraju da Nedeljkovićev problem može da se reši, te da su vetroparkovi i obnovljivi izvori energije resurs ovog kraja.

"Očigledno je da je ovaj iznos takse nerealan, pa ćemo u strategiji razvoja koju privodimo kraju, definisati sve paramentre vezane za ovu i ostale delatnosti. Mi smo ozbiljno zainteresovani da budemo suvlasnici u vetroparkovima u procentu o kom se dogovorimo. Već pregovaramo oko Popadije (uzvišenje na tridesetak kilometara od Negotina) i imamo nekoliko zainteresovanih firmi za tu lokaciju", kaže Branko Marković, zamenik predsednika opštine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: