Za kvadrat na Koridoru 650 dinara

Meštani sela u bujanovačkoj opštini najavljuju protest i blokadu puta jer su nezadovoljni cenom koja ima je ponuđena za njive kuda treba da prođe Koridor 10.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 15.12.2010.

10:28

Default images

Narednih dana trebalo je prema najavama da se nastavi izgradnja autoputa od Bujanovca do Vranja, za metar kvadratni zemlje, meštanima na jugu Srbije ponuđeno je od 450 do 650 dinara, što stanovnicima sela Srpska kuća nikako ne odgovara.

" Blizu 70 domaćinstava, koliko ih je u Srpskoj Kući, dobilo je ponudu za eksproprijaciju, ali nije pristalo na nju. Cena od 450 do 650 dinara za metar kvadratni, za zemlju koja čoveka može da rodi, jednostavno je smešna" , smatraju meštani ovog sela, tvrdeći da će, kad počnu radovi, otići na svoje njive i tamo ostati sve dok država ne ponudi „pristojnu“ cenu.

Porodica Janjić potpuno je svesna važnosti Koridora 10, ali smatra da država ne shvata koliko je njima bitno ovo plodno zemljište pored Morave.

"Nama treba da oduzmu 2.400 metara kvadratnih. Tu smo posadili paradajz i papriku - sve je pod plastenicima. Imamo i 1.600 kvadratnih metara zasađenih lubenicama. Od toga živimo" , kaže Blagoje Janjić.

On se seća da je Milutin Mrkonjić, ministar za infrastrukturu, kad je obilazio radove, obećao da će metar zemlje koštati 10 evra.

"Kod Preševa su neplodnu zemlju plaćali toliko, a nama za ovo zlato nude upola manje. E, pa neće moći" , kaže Blagoje. Borko Marinković slično razmišlja:

"Celo selo živi od poljoprivrede. Retko ko ovde radi u fabrici. I, sad će ovuda da prođe put. Nemamo ništa protiv toga, ali, gde ćemo mi? Moramo da kupimo ponovo plodnu zemlju, istu kao što je ova koju nam uzimaju, a kako to da uradimo s novcem koji nam daju..."

Išli su meštani kod Šaipa Kamberija, predsednika opštine Bujanovac, kojoj njihovo selo pripada. On ih je, međutim, uputio na ministarstva finansija i infrastrukture. Pisali su i ministrima, ali odgovor nisu dobili.

Boban Janjić je mlad čovek. Nameravao je da ostane na selu, jer je od poljoporivrede dosad solidno živeo. Njegova porodica uzgaja krompir, kupus, lubenice...

"Ostaću bez 2.000 kvadratnih metara najbolje zemlje. Plaćaju mi pet evra po metru. Dobijao sam od Albanaca i 12 evra, ali nisam hteo da je prodam. Hoću da ostanem da živim na dedinom ognjištu, a država me tera odavde", kaže Janjić.

Njegove komšije i on tvrde da neće lako odustati. Blokiraće radove. Jer, kako kažu, važan je put, ali i budućnost njihove dece.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

21 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: