Socijalna pomoć samo po zasluzi

Ubuduće, socijalna pomoć dodeljivaće se samo onim korisnicima koji to i zasluže, odnosno, ukoliko korisnik odbije posao neće primiti materijalnu pomoć.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 15.12.2010.

09:38

Default images

Iz ministarstva rada i socijalne pomoći kažu da je među korisnicima najmanje 34 odsto potpuno sposobnih za rad, pa stoga pripremaj novi zakon o socijalnoj zaštiti.

Naime, novim zakonom u narednoj godini će promeniti pravilo deljenja novcai jer se dešavalo da čitave generacije jedne porodice žive samo od socijalne pomoći i obezbeđenja.

"Do sada je običaj bio da oni koji se zaposle izgube pravo na materijalnu pomoć i obezbeđenje (MOP), pa je tako zakon stimulisao korisnike da ne rade.Vreme je da korisnik preuzme odgovornost za sebe i svoju porodicu", kaže Suzana Paunović, pomoćnik ministra rada i socijalne politike.

U Ministarstvu rada i socijalne politike sabiraju da su MOP 2004. godine dobijale 47.354 porodice, a 2010. godine čak 20.000 porodica više. A među njima je najmanje 34 odsto potpuno sposobnih za rad. U narednih godinu dana ova će se praksa izmeniti.

Ministarstvo rada i socijalne politike sprovodiće projekat zapošljavanja u saradnji sa Ministarstvom ekonomije i regionalnog razvoja. Centri za socijalni rad će razmenjivati svu potrebnu dokumentaciju, pa će služba za zapošljavanje pokušavati da pronađe adekvatno uposlenje onima koji žive o trošku države.

A ukoliko ga pronađu i korisnik MOP odbije ponudu - izgubiće pravo na državnu pomoć. Ukoliko ga prihvati, isplata pomoći biće zamrznuta sve dok je korisnik angažovan, a aktiviraće se čim se posao okonča. Da ceo projekat neće ići suviše lako, svedoči i činjenica da je među korisnicima MOP veoma malo obrazovanih, pa je tako i izbor zanimanja dosta sužen. Većina je bez završne osnovne škole, obuke ili ikakve kvalifikacije.

Znatan procenat je i mladih ljudi koji napuštaju ustanove socijalne zaštite, kao i osobe sa ivaliditetom, sa posebnim obrazovnim potrebama i korisnici iz siromašnijeg socioekonomskog okruženja.

Ipak, kako uveravaju autori ovog propisa, zakon neće terati na rad one koji to nisu u stanju, ali svakoga „ko je sposoban za rad u smislu propisa o radu i penzijsko-invalidskom osiguranju imaće obavezu da učestvuje u aktivnostima koje omogućavaju njegovu socijalnu uključenost“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

18 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: