Dinkić: Novi “fijat“ stiže u 2011.

Fijat je za novi model automobila koji će se proizvoditi u Kragujevcu već poručio delove u vrednosti od 400 miliona evra, kaže Mlađan Dinkić.

Srbija

Izvor: Blic, Tanjug

Sreda, 15.12.2010.

00:15

Default images

Dinkić, ministar ekonomije Srbije, kaže da je sigurno da će to vozilo sa proizvodnih traka izaći do kraja naredne godine.

On je u somborskoj fabrici “Zastava - specijalni automobili” dodao da je sada u toku izbor partnera koji će za taj automobil proizvoditi komponente i naglasio da je pri kraju proces njihove selekcije.

„Jedan od potencijalnih ’komponentaša’ je i somborska fabrika koja upravo završava montažu poslednje serije ’zastavinih’ specijalnih vozila i posle toga, praktično, ostaje bez posla“, rekao je Dinkić.

On je dodao da je italijanska kompanija Skola potencijalni strateški partner koji bi mogao da joj obezbedi nove poslove. Dinkić je naglasio da Stola proizvodi kompenente za italijanski Fijat i da je radila dizajn za novi model automobila koji će se proizvoditi u Kragujevcu.

Italijanska kompanija ima godišnji promet od 250 miliona, a bavi se proizvodnjom delova za standardne i specijalne automobile, a Roberto Đinata, predsednik te kompanije je potvrdio ozbiljnu zainteresovanost za definitivan dolazak u Sombor.

Đinata je rekao da je pozitivno iznenađen onim što je video u Srbiji i naglasio da je ta kompanija zainteresovana za investiciju na našem tržištu. On je napomenuo da će se u januaru znati detaljnije kakva će biti orijentacija te firme u vezi sa ulaganjem.

Dinkić je izrazio očekivanje da će u narednim mesecima, kad kompanija uradi sveobuhvatnu analizu isplativosti investicije, biti doneta pozitivna odluka o investiranju u Srbiju. On je dodao da su predstavnici italijanske kompanije posetili i Prijepolje, gde je smeštena fabrika za proizvodnju hemijskih komponenti za autoindustriju. Fabrika "Zastava specijalni automobili" je u procesu restrukturiranja i za njene radnike važe isti uslovi kao i za radnike iz grupe Zastava. Radnici će raditi sporedne ugovorene poslove po narudžbini i nastaviće da primaju zarade koje se delimično finasiraju iz budžeta Republike.

Iako do dolaska strateškog partnera posla neće biti za sve zaposlene, radnici ne moraju da strahuju za radna mesta i zarade.

„Od 260 radnika po socijalnom programu grupacije Zastava otišlo je oko 60 radnika. Kolektivni ugovor koji su potpisali sindikati važi i za nas dok se ne nađe rešenje za fabriku“, objašnjava presednik Samostalnog sindikata Drago Bošnjaković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

21 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

7 h

Podeli: