Policiji i helikopter za milion EUR

Saobraćajna policija namerava da za svoje potrebe kupi helikopter, koji će ih koštati oko milion evra. Novac iz sredstava prikupljenih od naplaćenih kazni.

Srbija

Izvor: Press

Sreda, 15.12.2010.

00:10

Default images

Nabavkom helikoptera srpska saobraćajna policija bi ispunila standarde zemalja EU, piše Pres

Nakon nabavke 90 sportskih motora, koje su platili oko milion evra, MUP ima nameru da kupi i helikopter kako bi povećao bezbednost saobraćaja. Za ovo vozilo policija će morati da izdvoji oko milion evra.

"Trenutno nemamo helikopter na raspolaganju, a potreban nam je za nadgledanje saobraćaja. Spremamo se za kupovinu jednog takvog, a novac će biti izdvojen iz fonda za bezbednost saobraćaja", kaže izvor Presa iz MUP-a.

MUP Srbije je do sada koristio Belove letelice, a poznavaoci tvrde da bi u igri mogli biti i helikopteri firmi Robinson i Eurokopter. Vojni analitičar Miroslav Lazanski kaže da će za helikopter morati da se izdvoji bar milion evra.

"Helikopteri američkog Bela, koje sada ima MUP Srbije, nabavljani su još u vreme bivše SFRJ. S obzirom na gustinu saobraćaja u Beogradu, trebalo bi da imaju te letelice. Novi se kreću oko milion evra, a pitanje je da li će uzeti nove ili polovne. To ne sme biti previše velik helikopter da bi mogao da sleti svuda na području grada. On mora da ima solidnu brzinu, a glavna stvar je da ima dobru komunikacionu opremu i kamere. Mislim da će se opet opredeliti za Bel s obzirom na to da već imaju obučene ekipe koje mogu da opslužuju ove letelice", kaže Lazanski.

Pres navodi da u MUP-u Srbije nije uspeo da dobije nikakve informacije u vezi sa nabavkom novog helikoptera, a zanimljivo je da je MUP pre četiri godine objavio tender za prodaju dva „bela" 206L, koje su tada cenili po 400.000 evra, kao i „gazele SA 341", čija je početna cena bila 120.000 evra. Na ovom tenderu ponuđeni su i delovi za „eurokopter 365N Dafin" za 30.000 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: