Dulić: U građevinu 450 miliona evra

Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić kaže da će država iduće godine u građevinski sektor investirati više od 450 miliona evra.

Srbija

Izvor: Beta

Utorak, 14.12.2010.

16:31

Default images

On dodaje da će to omogućiti veće zapošljavanje, kao i značajan oporavak i razvoj domaćeg građevinarstva.

Od toga je, na osnovu posebnog zakona, već obezbeđeno oko 180 miliona evra za pomoć građevinskoj industriji, kako bi bili završeni započeti i pokrenuti novi radovi širom zemlje, rekao je Dulić.

Ministar je objasnio da će, uz ovih 180 miliona evra za finansiranje oko 200 građevinskih projekata širom Srbije, još skoro 300 miliona evra dogodine biti uloženo u finansiranje masovne stanogradnje kao i u izgradnju socijalnih stanova i drugih objekata.

Istakavši da je teška ekonomska kriza najviše pogodila građevinski sektor, zbog čega je u prvih devet meseci ove godine u Srbiji više od 30.000 građevinskih radnika izgubilo posao, Dulić je napomenuo da su zbog toga donete mere kojima je omogućena aktivna uloga države u građevinskim investicijama, kao skraćenje postupaka javnih nabavki u toj oblasti.

Ovo će obezbediti poslove za svih 120.000 radnika koji danas rade u građevinskoj operativi, kao i otvaranje novih radnih mesta u toj i srodnim granama, što će doprineti da građevinarstvo, uz poljoprivredu, bude nosilac privrednog razvoja Srbije, istakao je Dulić.

Od 18 milijardi dinara, namenjenih od države domaćoj građevinskoj operativi za ovu i iduću godinu, šest milijardi će biti uloženo u Vojvodini, četiri u Beogradu a ostatak u drugim mestima Srbije, precizirao je ministar Dulić napominjući da će ova pomoć biti značajna i za privredne grane koje prate građevinarstvo.

Gradi se 1.700 neprofitnih stanova

Predstavnici ministarstva životne sredine i prostornog planiranja i 13 gradova i opština iz Srbije potpisali su sporazum o finansiranju izgradnje 1.700 neprofitnih stanova čija je ukupna vrednost oko pet milijardi dinara. Pomoćnik ministra Nebojša Janjić kaže da je Upravni odbor Razvojne banke Saveta evrope odobrio kredit od 32 miliona evra, a sa učešćem gradova i opština njegova ukupna vrednost je oko pet milijardi dinara.

Prema njegovim rečima, 1.200 stanova je namenjeno prodaji i njihova cena će biti od 600 do 700 evra po metru kvadratnom, dok je ostalih 500 stanova namenjeno porodicama koje nisu kreditno sposobne, ali će moći da pod beneficiranima uslovima dobiju stanove u zakup po ceni od 40 do 80 evra mesečno.

Kriterijumi za dodelu stanova su propisani Zakonom o socijalnom stanovanju, ali i po kriterijumima koje će lokalne samouprave same da definišu, kazao je Janjić.

On je istakao da kamatna stopa, za kredite koji će biti davani na 24 godine, neće prelaziti četiri odsto, a na početku će biti i manja, te će se prosečna mesečna rata kretati od 120 do 200 evra po domaćinstvu, u zavisnoti od veličine stana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: