Tadićevoj pratnji novi "mercedesi“

U voznom parku Predsedništva Srbije od ponedeljka su dva nova ”mercedesa” E klase. Automobili, vredni po 30.000 evra, namenjeni su pratnji predsednika Tadića.

Srbija

Izvor: Novosti

Ponedeljak, 13.12.2010.

23:48

Default images

Odluka o nabavci dva nova automobila doneta je 2009. godine, a na osnovu procena bezbednosnih službi, kako bi se ispoštovali najviši sigurnosni standardi. Inače, pratnja šefa države do sada je koristila dva ”audija” stara četiri godine.

Šef pres-službe predsednika Srbije Jasmina Stojanov potvrdila je da su pratnji prvog čoveka Srbije zamenjeni automobili. "Umesto dva 'audija' koji su bili stari četiri godine, od sada će u pratnji biti dva nova 'mercedesa' E klase. Ova odluka doneta je i da bi kolona automobila u kojoj se kreće predsednik bila jednolična, tako da će se narednih pet godina koristiti samo 'mercedesi'", kaže Stojanov.

Ona dodaje da su novi automobili iz pratnje predsednika Srbije „obični mercedesi" koji nemaju opremu kakva se nalazi u automobilu šefa države.

"Reč je o dva mercedesa E klase koju su plaćeni 30.000 evra po komadu. Sada su sva vozila iz eskorta predsednika iste boje i izgleda, tako da će moći da ih koristi i naredni predsednik republike jer se po pravilima vozila iz pratnje menjaju na svakih pet godina", ističe Stojanov.

Pres je u predstavništvu Mercedesa proverio cene E klase i utvrdio da su plaćeni manje nego što bi koštali obične građane. Prema rečima prodavaca, ovaj model u osnovnoj verziji košta 40.403 evra. Sa minimalnom dodatnom opremom u koju su, između ostalog, uključena kožna sedišta, parking senzori i metalik boja, doplata je oko 6.000 evra.

Kako je država kupila „mercedese" jeftinije nego što ih obični građani mogu kupiti u predstavništvu ove nemačke kompanije? Na sajtu Mercedesa navodi se da se za kupovinu ovih vozila odobrava „diplomatski popust" i to 15 odsto za strane diplomate i 20 odsto za „ambasade, međunarodne organizacije EU, UN i NATO u koju je uključen i 24-časovni servis sedam dana u nedelji na svim putevima u zemlji". Plus, postoji i popust na kupovinu dva vozila koji se kreće oko šest odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

23 h

Podeli: