Telekom se prodaje zbog bankrota

Prodaja telekomunikacione infrastrukture zajedno sa prodajom Telekoma je dugoročno gledano veliki problem, smatra Verica Barać.

Srbija

Izvor: FoNet

Ponedeljak, 13.12.2010.

14:32

Default images

Predsednica Saveta za borbu protiv korupcije je podsetila da je reč o infrastrukturi koja je u Srbiji građena više od sto godina.

"Država ima prirodni monopol na telekomunikacionu infrastrukturu i ko to kupi biće monopolista. Država prodajom većinskog udela u Telekomu prodaje svoj prirodni monopol i uvodi drugog monopolistu što će imati uticaja na cene i kvalitet usluga", kaže Baraćeva.

Baraćeva je navela da Zakon o privatizaciji i Zakon o koncesijama predviđaju da se telekomunikaciona struktura, kao opšte dobro, ne može prodavati, već samo dati na korišćenje. Prodaja Telekoma je, kako je istakla, "ozbiljan primer sistemske korupcije sa velikim posledicama".

Barać je dodala da je se u slučaju Telekoma država ponaša kao "loš vlasnik i domaćin" i navela da i pre prodaje NIS-a nije popisana imovina tog preduzeća, što mnogo govori o odnosu države prema svom kapitalu.

Kandić: Realna cena pet milijardi evra

Predsednik Jedinstvenog sindikata Telekoma Slavoljub Kandić je ponovio stav zaposlenih u toj kompaniji o protivljenju privatizaciji, jer će time, kako je rekao, poskupeti usluge i deo zaposlenih će biti otpušten, što je i iskustvo zemalja u okruženju koje su prodale većinske državne udele u telekomunikacionim kompanijama.

Kandić je ponovio stav svih sindikata Telekom Grupe da su protiv prodaje, i pozvao Vladu Srbije da zaustavi taj proces. Prodajom Telekoma neće se dobiti ništa pozitivno, osim novca koji bi se koristio u predizbornoj kampanji, smatra Kandić i dodao da je mnogo više negativnih stvari. „Na osnovu iskustava iz okruženja, novi vlasnik će povećati cene usluga, pre svega kroz povećanje cene pretplate, rekao je Kandić.

U Hrvatskoj, Crnoj Gori, Makedoniji, Rumuniji i Mađarskoj, tržištima koje kontroliše Dojče Telekom, koji želi da kupi i Telekom Srbija, više puta je povećavana cena usluga, rekao je Kandić.

Prema njegovim rečima, Telekom je ove godine izdvojio 230 miliona evra za investicije, a u tenderu ne postoji obaveza budućeg vlasnika na neka investiciona ulaganja.

Kandić je dodao da, prema njegovom mišljenju, realna cena dela Telekoma koji se prodaje iznosi više od pet milijardi evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

89 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: