Policija nema čizme, kupuje motore

Policajcima u Srbiji nedostaje barem 15.000 zimskih uniformi i čizama. Ako se za desetak dana taj problem ne reši, oba policijska sindikata najavljuju proteste.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.12.2010.

00:05

Default images

Oni tvrde da policajci sami kupuju čizme i smatraju da je službena garderoba bila važnija od nedavne nabavke 90 motora, plaćenih oko milion evra.

Predsednik Policijskog sindikata Srbije Veljko Mijailović kaže da su sindikalci više puta tražili od Ministarstva unutrašnjih poslova da im nabavi zimsku garderobu.

"Neki policajci kupuju od svog novca i cipele i neke delove opreme! A to bi trebalo država da nam nabavi. Ljudi nam obolevaju i zato nećemo više da dozvolimo da se nastavi sa narušavanjem zdravlja policijskih službenika", kaže on.

Predsednik Nezavisnog sindikata Velimir Barbulo tvrdi da čizme nisu menjane tri, a uniforme pet godina. "Mnogi policajci idu u letnjim cipelama jer ne mogu da kupe čizme, a MUP im ne daje. Neki nose čak i crne patike jer su im cipele propale. Navodno, sredstva postoje, ali im neko stalno obara tendere", kaže on.

Njegov kolega Veljko Mijailović smatra da motori ipak nije trebalo da budu prioritet u odnosu na radnu uniformu policajaca. "Svaka profesionalizacija policije je dobra, ali morao je da senapravi redosled stvari. Sačekaćemo deset dana da vidimo šta će ministarstvo da uradi po ovom pitanju, a onda ćemo pozvati policajce da rade u civilnim odelima", kaže on.

Poznavaoci tvrde da se neki od 90 sportskih motora koje je kupio MUP koriste čak i u moto-trkama. Tako „suzuki GSX-R 1.000" spada u jedan od najbržih motora na svetu, a razvija brzinu od preko 280 km na sat! Predsednik Moto asocijacije Srbije Ljubiša Nikolić kaže da se radi o sjajnom trkačkom motoru, ali da MUP neće moći da presreće druge bajkere sa tim vozilom.

"To je neka poluverzija trkačkog 'suzukija' koja učestvuje na gran pri takmičenjima, mada je malo prerađen za putničku vožnju. To je vrhunski motor, jako brz i startan, ali ne znam koliko je to njima potrebno ni gde će da ga voze! Bajkeri ih retko kupuju jer su skupi, a iskreno ne mislim da su policijski službenici vešti u upravljanju ovakvim motorima koliko i vozači koji dugo voze ovakve motore. U svetu je ludost da policajci jure motoriste koji voze brzo baš zbog mogućih udesa. Jer ako motorista prođe 200 pored radara, nema svrhe da policajac reaguje, jer samo dovodi u opasnost sebe i druge", objašnjava on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: