Još nije loše da ne može biti gore

Ekonomisti veruju da bi već u prvom kvartalu 2011. evro mogao da dosegne vrednost 120 dinara, kao i da bi 2011. mogla da bude jedna od najtežih godina do sada.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 12.12.2010.

00:06

Default images

Oni navode da nas u narednoj godini očekuje rast kursa evra, a ako se nešto ne preduzme i rast inflacije, pad zarada u privatnim firmama, kao i niži standard.

"Sledeća godina je predizborna, pa je logično zaključiti da će vlast posvetiti pažnju glasačkom telu, odnosno trudiće se da podigne penzije i plate zaposlenih u javnom sektoru", kaže Zoran Popov.

On dodaje da će "to neminovno dovesti i do inflacije, jer realnih izvora finansiranja nema. Teško je prognozirati do kog nivoa bi mogao da skoči devizni kurs, ali verujem da će se kretati u rasponu od 115 do 120 dinara za jedan evro". "Očekivanje da ćemo imati rast društvenog proizvoda od tri odsto je nerealno, bićemo zadovoljni ako ne padnemo niže. A potreban je minimalni rast od šest do sedam odsto da bi se to osetilo u životnom standardu ljudi", kaže Popov.

Ekonomista Saša Đogović kaže da će dinar slabiti i tokom 2011. "Dinar nema realne temelje i sigurno je da se ne možemo nadati njegovom jačanju. Obezvređivanje domaće valute nije iznenađenje, jer imamo slabe izvozne i proizvodne rezultate, nemamo dovoljan priliv deviznih sredstava, a malo je i direktnih stranih investicija", objašnjava on.

Prema njegovim rečima, naš poslovni ambijent i dalje krase inflatorne turbulencije, neefikasan i skup državni aparat, šuma birokratije, bujanje mita i korupcije, loša pravna infrastruktura... "Ne treba biti previše stručan pa oceniti da ništa nije toliko loše da ne bi moglo biti još gore", kaže on.

Đogović napominje da se vlast više bavi zadovoljavanjem ličnih materijalnih aspiracija, nego opštim interesom. "To je karakteristika svih zemalja koje opstaju samo na infuziji raznih finansijskih organizacija kao što je, recimo, MMF. Svaki stend baj aranžman ovde se predstavlja kao veliki uspeh iako je on, u suštini, odraz teškog poraza sopstvene ekonomije", kaže on.

Slično misli i ekonomista Goran Nikolić, koji očekuje da će se zaustaviti skok cena poljoprivrednih proizvoda, ali ne i inflatorna očekivanja koja će se preneti i u narednu godinu. "Projektovana inflacija od četiri do šest procenata je potpuno nerealna i više je nego izvesno da nas ove godine očekuje dvocifrena inflacija, a samim tim i značajno povećanje kursa", tvrdi Nikolić.
Ništa veći optimista nije ni njegov kolega Vladimir Vučković, koji je nedavno izjavio da "oseća strah od sledeće godine". On navodi da "jasnih znakova oporavka naše privrede jednostavno nema. Rast industrijske proizvodnje je veoma mali, privreda posrće, nezaposlenost je sve veća, devizni kurs se dramatično povećava".

Vučković dodaje da "svaki zaposleni koji radi u privatnom sektoru može biti veoma zadovoljan ako i naredne godine zadrži platu na sadašnjem nivou".

Da nas očekuje teška, inflatorna godina, slaže se i Dragoljub Rajić, portparol Unije poslodavaca Srbije, koji navodi da zbog nestabilnog kursa naša preduzeća godišnje gube i po nekoliko stotina miliona evra.

"U proseku svako preduzeće u Srbiji je tokom prošle godine izgubilo oko 56,5 miliona dinara na kursnim razlikama", navodi Rajić i dodaje da je zbog ovih i drugih nepovoljnih okolnosti ogroman broj malih i srednjih preduzeća već nestao sa scene, a „omča" stečaja preti i onima koji su do sada nekako i preživeli.

"Ne nadam se ničem boljem ni tokom naredne godine. Štaviše, predviđam da prosečna plata, merena u evrima, ne samo da se neće povećavati, već da će i strmoglavo padati", kaže Rajić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: