Pruga i Luka Bar strateški bitni

Ekonomski odnosi Srbije i Crne Gore imaju regionalnu i stratešku važnost i njihovo unapređenje će direktno uticati na kvalitet privreda dveju država.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 09.12.2010.

17:57

Default images

Učesnici skupa u Privrednoj komori Beograda ukazuju na značaj unapređenja izvoza, uvoza i trasporta robe, korišćenjem terminala Luke Bar i pruge Beograd-Bar.

Predsednik PKB Milan Janković istakao je da se među privrednicima i kompanijama dve države mogu uspostaviti kvalitetni partnerski i akcionarski odnosi, podsetivši da je privreda Crne Gore treći partner Srbije.

On je izrazio uverenje da će vlade Srbije i Crne Gore u narednoj godini napraviti ozbiljne kontakte i sastanke radi unapredjenja privredne saradnje.

Direktorka predstavništva Privredne komore Crne Gore u Beogradu Anka Vojvodić smatra da treba unaprediti i rekonstruisati prugu Beograd Bar jer je to, kako je rekla "važan pravac i moramo se boriti da se on održi".

"Najvažniji segmet politike je privreda. Ekonomska priča je navažnija politička priča", kazala je ona, podsetivši da su na važnost ekonomskih odnosa Srbije i Crne Gore ukazali i predsednici Boris Tadić i Filip Vujanović.

Vojvodić je kazala da je Crnoj Gori Srbija prvi trgovinski partner, naglasivši da su privredne veze dveju država tradicionalne, malo oslabljene, ali nikad prekinute i da se obnavljaju. "Ono što se dogovorimo da radimo u sledećoj godini to će biti važno. Želim da budemo istinski partneri", poručila je ona.

Na skupu u PKB predstavljena je kompanija "Kontejnerski terminal i generalni tereti" nastala nakon restrukturiranja Luke Bar.

Izvršni direktor Andrija Radusinović kazao je da je Srbija strateški partner te kompanije, ukazavši i na prednosti koje srpska privreda ima korišćenjem terminala.

Većinski vlasnik preduzeća "Kontejnerski terminal i generalni tereti" je Vlada Crne Gore, osnovna delatnost je pretovar i skladištenje generalnog tereta i kontejera, ukupni pretovarni kapaciteti su dva miliona tona.

On je naveo da su u toku 2010. godine utovarena 374 broda, 700.000 tona tereta i 28. 534 kontejnera, a "Kontejnerski terminal i generalni tereti" radi 365 dana u godini 24 časa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: