Tadić: Svi u borbu protiv korupcije

Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je da bez snažnih institucija ne može biti efikasne borbe protiv korupcije i dodao da ta borba mora biti neprekidna.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 09.12.2010.

15:09

Default images

Na skupu povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije u Palati Srbija, Tadić je rekao da u toj borbi svoju ulogu nemaju isključivo državne institucije, već i nezavisna regulatorna tela ali i mediji.

Predsednik Srbije je, međutim, ukazao da Agencija za borbu protiv korupcije ne može da hapsi, ali da to mogu tužilaštvo i policija, kao i da mediji mogu da pomognu u osvetljavanju slučajeva korupcije, uz napomenu, da moraju da se uzdrže od senzacionalizma koji je često i kontraproduktivan.

Tadić je medijima poručio da moraju da vode računa da svojim aktivnostima doprinose "osvetljavanju" slučajeva korupcije a ne da odmažu senzacionalističkim pristupom tom problemu. On je ocenio da je potrebno da i u sredstvima informisanja postoje ljudi koji su stručni i obrazovani za tu borbu.

Predsednik je rekao da podržava sve državne organe i regulatorna tela u naporima da suzbiju korupciju i pozvao sve činioce u društvu da odgovornim obavljanjem svojih dužnosti doprinesu da se korupcija suzbije.

On je ocenio da od efikasne borbe protiv korupcije ne zavisi isključivo proces evropskih integracija Srbije, već i od promena sistema vrednosti u društvu, koji nije moguć ukoliko je korupcija na visokom nivou.

Kako je ocenio, korupcija proističe iz same ljudske prirode i zato je zabluda da je nju moguće u potpunosti iskoreniti, kao i da bi svako takvo obećanje dovelo do smanjenja podrške građana borbi protiv tog društvenog zla.

"Nijedno društvo na svetu nije našlo rešenje u toj borbi. Ali sva uspešna društva taj problem neprestano rešavaju. Borba protiv korupcije nema kraja", rekao je Tadić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

131 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: