Primena sporazuma sa EFTA od 2011.

Puna primena Sporazuma o slobodnoj trgovini Srbije sa zemljama EFTA trebalo bi da počne 2011. godine, pošto ga ratifikuju parlamenti Norveške i Islanda.

Srbija

Izvor: Beta

Četvrtak, 09.12.2010.

09:26

Default images

Sporazum su za sada ratifikovali Švajcarska i Lihtenštajn, saopšteno je u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Pomoćnik ministra ekonomije Srbije Bojana Todorović kazala je da bi sporazum zemljama EFTA trebalo da dovede do povećanja robne razmene i stranih ulaganja iz zemalja članica u Srbiju, ali i da stvori mogućnost da se zajedno ulaže na treća tržišta.

Ona je navela da sporazum, potpisan u decembru 2009. godine, podrazumeva liberalizaciju trgovine industrijskim i poljoprivrednim proizvodima, bavi se zaštitom intelektualne svojine, ulaganjima i javnim nabavkama, ali ne obuhvata trgovinu uslugama.

Od početka primene sporazuma industrijska roba iz Srbije će se izvoziti u EFTA bez carina, dok će se carina za uvoz industrijske robe iz tih zemlja u Srbiju ukidati postepeno do 2014. godine.

Prema njenim rečima, od 2005. do sada zemlje EFTA su u Srbiju uložila dve milijarde evra, a najveća su bila norveškog Telenora, islandski Aktavis i švajcarski Holcim.

EFTA je 10. najveći trgovac na svetu po robnoj razmeni, a u sektoru usluga na petom mestu. Prema podacima PKS, za devet meseci ove godine ukupna robna razmena zemalja EFTA sa Srbijom bila je 215,6 miliona dolara, dok je u isto vreme lane iznosila 271,8 miliona dolara.

Reč je o potencijalnom tržištu od 13 miliona stanovnika i zemljama koje su lideri po ostvarenom bruto domaćem proizvodu (BDP) od 36.000 do 50.000 dolara po glavi stanovnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: