Milosavljević: Branimo cenu hleba

Građani Srbije ne treba da strahuju od novih nestašica, hleb neće poskupeti do kraja godine, ali zato struja sigurno hoće u prvoj polovini 2011. godine.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 08.12.2010.

22:34

Default images

Moglo bi se reći da od prilike tako izgleda novogodišnja čestitka ministra trgovine Slobodana Milosavljevića potrošačima, koji tvrdi da hleb, uprkos najavama, neće poskupeti do kraja godine.

“Šta će se dešavati od januara, zavisiće, pre svega, od kretanja cena pšenice”, poručuje on. Milosavljević objašnjava da čini sve kako bi se odbranila trenutna cena hleba i podseća da, zahvaljujući merama koje su sproveli Vlada, njegov resor i Robne rezerve, cena hleba nije menjana od 1. avgusta.

Ipak, upozorava i da je kilogram pšenice u kratkom roku dostigao 25 dinara, što je dva i po puta više nego prošle godine.

Građane, prema Milosavljevićevim rečima, u prvoj polovini sledeće godine očekuje poskupljenje struje.

Govoreći o nestašicama mleka, resorni ministar procenjuje da mleka neće biti dovoljno sve dok država ne odobri interventan uvoz.

“Mleka neće biti dovoljno ni u narednom periodu, jer domaći proizvođači već mesecima imaju i do 20 odsto manju proizvodnju, a samo tokom godine stočni fond je ostao bez oko 35.000 muznih krava. Situacija na tržištu mleka ne može se rešiti bez uvoza”, smatra ministar.

Njegov predlog je, kako je istakao, ograničeni i privremeni uvoz u iznosu od pet miliona litara mleka, koje bi bilo oslobođeno carina i dažbina, pa bi njegova cena bila približna domaćem.

“Vlada je rebalansom premije za mleko podigla sa dinar i po na četiri dinara, ali to je i dalje malo u odnosu na okruženje”, objašnjava Milosavljević i dodaje da osim mleka nismo imali ozbiljnih problema ni sa jednom drugom namirnicom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: