Milosavljević: I meni pao standard

Ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević kaže da i sam deli sudbinu građana i da je i njegova kupovna moć smanjena.

Srbija

Izvor: Novosti

Sreda, 08.12.2010.

21:57

Default images

“Nažalost, zbog probijanja projektovane inflacije, i odlaganja odmrzavanja zarada za januar, prvi pozitivni efekti stezanja kaiša i poboljšanja standarda još se ne vide. Ni sam ih lično ne osećam! Naprotiv, vidim da je moja kupovna moć u padu, iako sa ministarskom platom od 100.000 dinara zarađujem više od proseka”, objašnjava Milosavljević.

Ipak, ministar ocenjuje da dvocifrena inflacija od 11 odsto u ovoj godini nije katastrofa, a da je gubitak vrednosti dinara naša realnost. “Znam da su sve kolege učinile maksimum kako bi cene ostale stabilne i depresijacija dinara bila što manja. Nažalost, kurs je tokom ove godine devalvirao za 15 odsto, ali to je ogledalo srpske privrede i njene konkurentnosti”, smatra Milosavljević i dodaje da je najvažnije da je Srbija očuvala razvojni potencijal privrede.

Takođe, izrazio je zadovoljstvo što će u trećem kvartalu rast BDP-a biti 2,1 odsto. Milosavljević je kazao i da je vlada mogla da troši manje, ali i da je pravi rasipnik javni sektor a ne država.

Slažem se da je Vlada mogla da troši manje. Slažem se i da je potrebno smanjenje broja ministarstava i vladinih agencija, ali to nije dovoljan nivo ušteda. Mnogo veće uštede bile bi u racionalizaciji javnog sektora, gde imamo ogromne gubitaše, čiji menadžment zarađuje i po nekoliko puta više od proseka u Srbiji”, smatra ministar trgovine.

Na pitanje zašto onda Vlada ne ograniči plate direktorima i rukovodiocima, Milosavljević kaže da je to već pokušano, ali da nije dalo prave rezultate.

“To smo već pokušali, kada smo maksimalne zarade zakucali na šest prosečnih plata, ali toga su se u javnim preduzećima kratko pridržavali. Ako previše smanjimo plate, nećemo naći kvalitetan kadar da vodi ta preduzeća, što znači da smo praktično u začaranom krugu”, ističe on.
Konstatujući da zarade ni u januaru neće porasti za obećanih šest odsto, već samo za dva, on kaže da ga to "ne čini zadovoljnim. Lično sam želeo da do povećanja dođe ranije i da bude veće. Ali, punjenje budžeta nije bilo kako smo očekivali, a suočili smo se i sa mnogim dodatnim izdacima, kao što je saniranje posledica zemljotresa i poplava".

Sve preko jednog stana luksuz

Ministar trgovine tvrdi da poreski sistem Srbije nije najpravedniji, posebno kad je reč o oporezivanju bogatih. “Sve što je iznad nekog proseka mora da bude dodatno oporezovano i država tu mora što pre da reaguje. Recimo, ako imate više od jedne stambene jedinice po članu domaćinstva. Po meni, vikendica je luksuz, da ne govorim o jahtama, avionima, skupocenim automobilima...", kaže Milosavljević.

On dodaje da "veliki broj vlasnika kompanija sebi prijavljuje minimalne plate i zato im treba dodatno oporezovati prihode od dividendi".
"Kada se na ovo doda smanjenje sive zone, rada na crno, vraćanje dela prihoda iznesenog kroz ofšor kompanije - procene su da bi na taj način budžet bio bogatiji i do 10 milijardi dinara godišnje”, kaže Milosavljević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

164 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: