Ognjenović novi direktor Jata

Vlada Srbije postavila je novog direktora i predsednika Upravnog odbora državne aviokompanije „Jat ervejz“. Vladimir Ognjenović v.d. generalnog direktora.

Srbija

Izvor: Beta

Sreda, 08.12.2010.

16:30

Default images

Prethodno su direktor Srđan Radovanović i predsednik UO Saša Vlaisavljević podneli ostavke.

U Vladi Srbije kažu da je na telefonskoj sednici za vršioca dužnosti generalnog direktora Jata postavljen Vladimir Ognjenović, dosadašnji zamenik generalnog direktora, a za predsednika Upravnog odbora dosadašnji član tog tela Dušan Bajić.

Vlada Srbije koja je vlasnik Jat ervejza, imenovala je i Damira Kondića i Stojana Dimitrovskog za članove Upravnog odbora te aviokomapije.

Promeni čelnika „Jat ervejza“ predthodili su višednevni napisi medija o lošem poslovanju te kompanije, za šta je, prema oceni medija i bivšeg predsednika UO Saše Vlaisavljevića, odgovoran Radovanović. Vanredna sednica Skupštine akcionarskog društva "Jat ervejza", koja treba da razmatra izveštaj o poslovanju nacionalnog avioprevoznika u ovoj godini je u toku, a pre nje je trebalo da se održi sednica Upravnog odbora.

Resorni ministar Milutin Mrkonjić kaže da je iznenađen ostavkom generalnog direktora, iako priznaje da Vlada ne zna šta će biti sa Jatom nakon sledeće godine.

Vlada Srbije ne odustaje od ideje da ima nacionalnog avio/prevoznika. Međutim, ta ideja bez jasne strategije razvoja Srbiju skupo košta. "Jat ervejz", od sankcija devedesetih, grca u dugovima, a država mu daje garancije za kredite koje će, u najgorem scenariju, morati da pokrije novcem svih građana Srbije.

Uprkos optužbama da je država predugo finansijski podržavala jednog od najvećih gubitaša, resorni ministar Milutin Mrkonjić smatra da podrška mora da se nastavi, iako priznaje da u Vladi ne znaju šta će biti sa Jatom za dve godine.

Jat će ovu godinu završiti za dugom od 23 miliona evra i 1,1 milion prevezenih putnika. Prosečna popunjenost kabine putnicima ove godine je bila 60,7 odsto. "Jat ervejz" je 2009. godinu završio sa 23,5 miliona evra gubitka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: