Evropsko i gorivo i cene od 2011.

Početkom sledeće godine tržište naftnih derivata biće liberalizovano, a cene derivata usklađivaće se sa cenama u regionu, najavila je Aleksandra Babić.

Srbija

Izvor: Beta

Sreda, 08.12.2010.

15:34

Default images

Rukovodilac u sektoru za naftu i gas Ministarstva rudarstva i energetike rekla je da će sa na tržištu od 1. januara 2011 prodavati samo gorivo evropskog kvaliteta.

Otvaranjem tržišta naftnih derivata, očekuje se bolji kvalitet goriva, a i potrošači će imati veću mogućnost izbora.

Predstavnica ministarstva trgovine Srbije Snežana Lukić kazala je da se važeća Uredba o načinu i uslovima uvoza nafte menjala nekoliko puta do sada i postepeno otvarala tržište naftnih derivata u Srbiji.

Ona je naglasila da će od 1. januara naredne godine, pored evro dizela i tečnog naftnog gasa biti moguć i uvoz motornog benzina i ostalih dizel goriva.

Ona nije mogla da precizira kako će se potpuna liberalizacij odraziti na cenu, navodeći da se očekuje da će "cene goriva biti niže i prihvatljivije".

Predstavnik tržišne inspekcije Slaviša Petković naglasio je da je promet naftnim derivatima ozbiljna delatnost i da je tržišna inspekcija spremna da uz pomoć carina, ministarstva energetike i unutrašnjih poslova Srbije promet derivata drži pod kontrolom. Izvršni direktor Bloka prometa Naftne industrije Srbije (NIS) Oleg Šalimov rekao je da liberalizacija tržišta naftnih derivata predstavlja ozbiljan izazov za NIS, pošto će rafinerije NIS-a biti na konkurentnom nivou tek po završteku modernizacije rafinerije u Pancevu 2012. godine.

On je, međutim, istakao da je NIS obavio sve neophodne pripreme za otvaranje tržišta, podsetivši da je ta kompanija zapocela modernizaciju rafinerije u Pančevu, koja će po završteku tog procesa proizvoditi derivate koji će odgovarati svim evropskim standardima.

Šalimov je ukazao i da je NIS izvršio modernizaciju maloprodajne mreže, da je cilj te kompanije da u naredne tri godine modernizuje sve svoje benzinske stanice, kao i da je ta kompanija izvršila povećanje unutrašnje efikasnosti, konkurentnosti i funkcionalnosti rada.

On je istakao da će aktivnosti NIS-a biti usmerene, pre svega, na zadovoljenje potreba potrošača, istakavši da je liberalizacija tržišta pravi put za razvoj te kompanije, jer samo na konkurentnom tržištu NIS može da ostvari vrhunske rezultate.

Profesor Slobodan Sokolović kazao je da posle liberalizacije tržišta očekuje veću odgovornost svih učesnika na tržištu i ispunjenje uslova koji se tiču kvaliteta, sigurnog snabdevanja i prihvatljivijih cena naftnih derivata.

Predstavnici malih trgovaca naftnih derivata prigovorili su nadležnim organima da nisu na vreme doneli sve potrebne propise koje trgovci treba da ispune, kako bi se na vreme pripremili za otvaranje tržišta.
Rukovodilac u sektoru za naftu i gas Ministarstva rudarstva i energetke Aleksandra Babić najavila je i da se radi na pripremi nove uredbe za određivanje cena naftnih derivata, kojom bi se njihova cena u Srbiji usklađivala sa cenama derivata u regionu, a ne kao do sada, sa cenama nafte na svetskom trzištu.

Prema rečima Babićeve, sadašnja Uredba o formiranju cena naftnih derivata vezuje se za sirovu naftu, ali zbog otvaranja tržišta ona treba da se menja i prilagodi tržišnom poslovanju.

Razmišlja se i o propisivanju maksimalne cene za tečni naftni gas (TNG), što do sada nije bio slučaj, a ministarstvo energetike priprema i dva teksta predloga pravilnika za benzin i TNG.

Ona je danas na okruglom stolu o liberalizaciji tržišta naftnih derivata, kazala da će nova uredba o cenama goriva biti doneta do kraja godine i primenjivaće se od 1. januara kada se otvara tržište naftnih derivata u Srbiji.

Babić je navela da, ukoliko bude nekih izmena u propisima koje treba da predloži Ministarstvo trgovine, oni neće stupiti na snagu "preko noći", već će svi učesnici na tržištu imati vremena da se prilagode.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: