Zbog duga ostaju i bez strujomera

Zbog nemogućnosti da naplate dugovanja za utrošenu električnu energiju od fizičkih lica, borska Elektrodistribucija je tim potrošačima skinula strujomere.

Srbija

Izvor: Beta

Sreda, 08.12.2010.

08:38

Default images

I dok direktor Elektrodistribucije Dragan Milošević kaže da se strujomeri skidaju dužnicima kako bi se proverilo da li su ta brojila ispravna, dužnici kažu da im je Elektrodistribucija bez izakakvog upozorenja "ukrala" imovinu.

"Pokušaćemo da kroz zakone i institucije sistema rešimo ovaj problem. O tome smo obavestili Zaštitnika građana Srbije Sašu Jankovića i delegaciju Evropske komisije sa kojom sarađuje Asocijacija potrošača Srbije", izjavio je predsednik potrošača opštine Bor Zoran Andrejić.

On kaže da se to udruženje bavi zaštitom potrošača i da nema nameru da štiti onog ko ne plaća struju.

"Ipak, ovde se radi o bahatom i osionom monopolisti, o Elektroprivredi Srbije i borskoj Elektrodistribuciji, čiji su radnici dužnicima bez ikakvog obaveštenja skinuli strujomere pod izgovorom da će ih poslati na baždarenje", naveo je Andrejić u pismu poslatom Zaštitniku građana Srbije.

On ironično kaže da će udruženje obavestiti Evropsku komisiju o tome kakva su prava građana od strane "vlade socijalne pravde, odnosno njihovih eksponenata na lokalnom nivou".

Akciju skidanja brojila velikim dužnicima Elektrodistribucija je započela krajem oktobra, sa obrazloženjem da oko 80 potrošača ovom preduzeću, koje posluje u sastavu preduzeća Jugoistok Niš, duguje više od osam miliona dinara.

Do sada je oko pedeset korisnika isključeno sa mreže, ali se buka podigla kada su nekim potrošačima iz strujnih ormara skinuti i odnešeni strujomeri.
Direktor Elektrodistribucije napominje da se skidaju brojila svih većih dužnika, kako bi se ti uređaji proverili da li su brojila ispravna. "Sve to radimo o našem trošku i svi korisnici će nakon provere stanja uređaja u Saveznom zavodu za merenje dragocenosti, brojila dobiti nazad", uverava direktor Milošević.

Neki od stanara borskih urbanih naselja, koji su ostali bez strujomera, kažu da Elektrodistribucija nije imala prava da im bez najave, prethodnog obaveštenja ili rešenja suda, oduzme strujomere. Oni su našli način da tu akciju onemoguće.

"Elektrodistribucija može da nas tuži, ali ne i da skine strujomere. Bez sudskog naloga nisam dozvolila da mi oduzmu brojilo", kaže Nadežda Stojiljković, koja četiri meseca živi u mraku i koja najavljuje tužbu protiv tog državnog preduzeća.

Direktor Elektrodistribucije Dragan Milošević, međutim, tvrdi da na osnovu Zakona o energetici, ovo preduzeće ima prava da u okviru redovnih aktivnosti obavljaju baždarenje.

Po obračunu iz novembra, Borani za utrošenu struju duguju 188 miliona dinara. Po procentu naplate, Bor se nalazi na pretposlednjem mestu osam gradova Timočke Krajine. Zato, direktor Milošević kaže da se isključenja u nadalje obavljaju sistematski, "ulicu po ulicu".

"Sve veće dužnike pokušavamo da dovedemo u Elektrodistribuciju kako bi sa nama sklopili sporazume, i kako bi se izbegle ubuduće neprijatnosti. Svima smo ponudili reprogram dugova", napominje on.

Prema tumačenju pravnika, Elektrodistribucija kao ustanova sa posebnim ovlašćenjima ima prava da isključuju struju, ali tek nakon ispostave računa i opomene. U ovom preduzeću ocenjuju da do pomenutih problema ne bi došlo da su sudovi bili efikasni i procesuirali neplatiše, prema kojima je Elektrodistribucija podnela prijave.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: