Beograd "juri“ poreske dužnike

Ako do 31. decembra ne izmire dugovanja gradu od januara svim pravnim i fizičkim licima u Beogradu potraživanja će se naplaćivati direktno sa njihovih računa.

Srbija

Izvor: Novosti

Sreda, 08.12.2010.

00:10

Default images

Obavezno plaćanje dažbina na imovinu, komunalne takse i naknade za građevinsko zemljište.

Za preduzeća i firme naplata dugovanja neće isključivati blokadu njihovih računa sve dok se ona ne isplate u celosti.Zakon o poreskom postupku i poreskoj administraciji Upravi javnih prihoda ostavio je i ovo kao mogućnost, ne bi li naplatila sva potraživanja.

Što se tiče fizičkih lica, na osnovu sudskih presuda ići će se u naplatu svih dugovanja jer Zakon ostavlja mogućnost da se ide na blokadu primanja u visini do čak dve trećine plate. "Međutim, imajući u vidu i tešku ekonomsku situaciju i životni standard građana, neće se nikako ići na maksimalan, već višestruko niži iznos, sve dok se ne izmire dugovanja po jednom od ovih osnova", kažu u gradskoj upravi, dodajući da se razmatra mogućnost da se na taj način naplate i potraživanja za neizmerene račune po osnovu isporučenih komunalnih usluga kako pravnim tako i fizičkim licima.

U Upravi javnih prihoda je rečeno da je Skupština Srbije usvojila izmene Zakona o poreskom postupku kojim je omogućila lokalnim samoupravama da samostalno donesu odluke o otpisu kamata građanima na sve obaveze dospele do 31. decembra 2009. godine.

"Mi smo iskoristili takvu mogućnost i u interesu građana doneli odluku da se otpišu kamate svima koji plate glavni dug dospeo do ovog roka, kao i tekuće obaveze i eventualne kamate dospele za plaćanje od 1. januara do 31. decembra 2010. godine", kaže Vladan Luković, direktor Uprave javnih prihoda.

U tom trenutku osnovna dugovanja su iznosila 14 milijardi dinara, dok su kamate bile skoro devet milijardi. Koliko je sugrađana iskoristilo ovu pogodnost i koliko je novca otišlo u gradsku kasu zahavljujući ovoj odluci, biće poznato tek u januaru sledeće godine.

Tokom ove godine, zaključno sa utorkom – 7. decembrom, Uprava javnih prihoda je naplatila obaveze u ukupnom iznosu od 15 milijardi dinara. Na osnovu poreza na imovinu, fizička lica uplatila su 2,9 milijardi, pravna su po istom osnovu izdvojila 3,2 milijarde, dok je na ime lokalnih komunalnih taksi dobijeno nešto više od 2 milijarde. Najveći deo sredstava došao je po osnovi naknade za korišćenje građevinskog zemljišta, 6,8 milijardi dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: