Činovnicima ni kriza ne može ništa

Iako je broj zaposlenih sve manji, broj radnih mesta u javnom sektoru je gotovo isti. Od 2006. iz privrede otišlo 169.000 radnika, a iz administracije 5.000.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 08.12.2010.

00:09

Default images

Činovnici, kako oni u republičkim tako i u lokalnim organima vlasti, jedini su uspeli da kroz tešku godinu prođu sa očuvanim radnim mestima i pristojnim platama.

Najveći pad nezaposlenosti u poslednjih šest meseci beleži se u prerađivačkoj industriji, oko 9.000 osoba, odnosno tri odsto u okviru sektora.

U istom periodu došlo je i do pada zaposlenosti od 2.000 ljudi u sektoru trgovine na veliko. Ni u jednom sektoru u Srbiji ove godine nije došlo do realnog rasta zaposlenosti. U isto vreme broj zaposlenih u javnom sektoru ostaje govoto nepromenjen, konstatuju ekonomisti FREN. Za one koji su ove godine imali sreće da imaju zaposlenje, prosečna neto zarada iznosi 327 evra i, u odnosu na prethodni kvartal, niža je za 2,2 odsto. Ako se, pak, uporedi sa istim periodpm prošle godine, kada je prosečna plata bila 340 evra, zarada se, zapravo, smanjila realno za 3,8 odsto.

"Prosečna realna zarada u javnom sektoru u trećem kvartalu ove godine beleži međugodišnji pad od oko pet odsto, i to u sektorima zdravstva, socijalnog rada, obrazovanja i kulture, kao i u javnim preduzećima. U tom periodu, realne zarade u administraciji i javnim lokalnim preduzećima ostale su na istom nivou", ističu u FREN.

Istovremeno, uprkos obećanju da će smanjiti državni aparat, gotovo da ne prođe mesec, a da Vlada ne osnuje novu kancelariju, savet, radnu grupu, ili ne donese odluku da zaposli nove činovnike u nekom od postojećih tela.

Pod direktnim okriljem, Vlada ima oko 15 službi, saveta i kancelarija, za čiji rad godišnje izdvaja ogromna sredstva. Prema evidenciji povernika za informacije, na svim nivoima nagomilalo se skoro 11.000 institucija koje dobijaju novac iz budžeta.

Posebno ”bode oči” što se najčešće daje ”zeleno svetlo” za gomilanje institucija koje praktično rade isti posao. Tako je, na primer, Vlada u septembru osnovala sedmu instituciju koja se bavi regionima i njihovim razvojem, iako je ovo pitanje već u nadležnosti Ministarstva ekonomije, ministra bez portfelja Sulejmana Ugljanina, zatim Ministarstva za NIP, Nacionalne agencije za regionalni razvoj i Agencije za mala i srednja preduzeća.

Obrazovali su i Savet za razvoj nedovoljno razvijenih područja, koji ima predsednika i šest članova, a finansiraće se iz budžeta.

Pre nekoliko nedelja doneta je odluka da ubuduće na platnom spisku države bude još jedna Vladina kancelarija, osma po redu - Kancelarija za regulatornu reformu i analizu efekata propisa, mada se time već godinama bavi Jedinica za SRP.

Kada se ne bavi formiranjem novih tela, Vlada ”širi” birokratsku mrežu. Skoro na svakoj sednici Vlade, pod tačkom dnevnog reda ”kadrovska rešenja”, ministri ”popunjavaju” komisije, službe, upravne i nadzorne odbore, povećavaju broj pomoćnika i zamenika u raznim institucijama...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

21 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

6 h

Podeli: