Cena stanova će rasti iduće godine?

Od početka krize zabeležen je pad cena nekretnina od 15 do 20 odsto, a agenti očekuju stabilizaciju tržišta nekretniina u drugoj polovini 2011. godine.

Srbija

Izvor: Novosti

Sreda, 08.12.2010.

00:07

Default images

Da tržište nekretnina počinje da se oporavlja govori potražnja za uslugama savetovanja investitora, kao i povećan broj stambenih kredita u odnosu na prošlu godinu.

Takođe, država je najavila i izgradnju stanova u naselju “Dr Ivan Ribar” kao i na lokaciji fabrike IMT, što će uticati na cenu kvadrata, ali za ekskluzivne stanove značajnih pomeranja neće biti.

"Tržište nekretnina u Beogradu je još pod uticajem efekata svetske ekonomske krize. Cene nekretnina u poslednje dve godine po kvartalu su padale za dva do tri odsto, a ukupno od početka krize 15 do 20 odsto u zavisnosti od lokacije, projekta, kvaliteta", kaže Marko Vučinić iz konsultantske kuće “Koliers Internešnal”. On navodi da su "cene još u opadajućem trendu, za koji se očekuje da će u značajno manjoj meri biti nastavljen i u narednom periodu. Može se primetiti pomak u potražnji stanova u poslednjih šest meseci, ali je ipak tražnja na i te kako nižem nivou od ponude".

U Koliersu ističu da će tek u drugoj polovini 2011. godine tržište biti stabilizovano. Takođe, u narednoj godini, kako kaže Vučinić, bolje će se planirati projekti, radiće se detaljnije analize kako bi se odredile prodajne cene.

"Iako je primetno da tržište nekretnina doživljava blagi oporavak, odnosno da su se stekli pre svega finansijski uslovi za realizaciju nekih najavljenih projekata, predstoji nam teška godina", ističe Srđan Vujičić, direktor “King strdža” za Srbiju.

On navodi da će "kada Srbija dobije status kandidata za EU situacija na tržištu biti bolja, a potpuni oporavak očekujemo tek u 2012. Ono što svakako treba pratiti u narednom periodu je ponuda nepokretnosti koje će banke iznositi na tržište zbog neizmirenih hipotekarnih kredita. Na meti investitora su i Niš, Subotica, Kragujevac, međutim, trenutno je teško uraditi dobru kalkulaciju u prestonici, a o drugim gradovima i da ne govorimo".

Prema podacima ove engleske konsultantske kuće najniža cena kvadrata trenutno je u Borči oko 1.000 evra, dok je najviša u pojedinim delovima Dedinja gde novogradnja dostiže iznos od 4.000 evra za kvadratni metar, a čak postoje projekti gde je cena i za 50 odsto viša.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: