Akcize poskupljuju benzin 6 dinara

Zbog usklađivanja akciza na gorivo sa cenama na malo, benzin će od januara poskupeti za 6,21 dinar, a evrodizel 4,23 dinara po litru.

Srbija

Izvor: Press

Sreda, 08.12.2010.

00:06

Default images

U Ministarstvu finansija potvrđuju da će se početkom naredne godine usklađivati iznosi akciza na gorivo, što će povećati cene derivata u Srbiji.

Radi se o redovnom januarskom usklađivanju akciza na gorivo sa usklađivanjem cena na malo. Osim ovog usklađivanja, za sada se ne planira nikakvo povećanje akciza na derivate.

Cene na malo od početka godine porasle su 10,8 odsto, ali se očekuje da će do 1. januara skočiti barem za još jedan odsto. U skladu s tim, akciza na benzin bi od januara mogla da bude povećana za 5,27 dinara, a na evrodizel 3,59 dinara.

Kada se u ukupnom obračunu cena derivata doda i 18 odsto poreza, benzin će poskupeti 6,21 dinar, dok će evrodizel biti skuplji 4,23 dinara.

Nebojša Atanacković iz kompanije Nafta sumnja da će država održati obećanje da akcize povećava samo jednom godišnje. "Vrlo je moguće da se to još jednom desi, slično kao što su uradili za cigarete. Uprkos tome što obećavaju nešto drugo", skeptičan je Atanacković.

Prethodnih meseci najavljivano je da bi od 1. januara, kada padne monopol NIS-a i otvori se tržište derivata, gorivo moglo zbog toga da pojeftini. Međutim, predsednik Udruženja vlasnika privatnih benzinskih stanica Milan Rakić kaže da država pokušava da spreči slobodan uvoz postavljajući pred uvoznike nemoguće zahteve.
"Prema mojim informacijama, od uvoznika će se tražiti da imaju skladište od 5.000 tona, što je van svake pameti. Tako država pokušava da spreči slobodan uvoz, a gorivo će moći da uvoze samo velike kompanije koje poseduju takva skladišta. Oni će i dalje diktirati cene goriva u Srbiji, zbog čega derivati neće pojeftiniti", objašnjava Rakić.

Cena goriva u Srbiji nije se znatnije menjala više od pola godine, ali je zato TNG u poslednja dva meseca poskupeo za čak 14,5 dinara, poslednji put prošlog petka, za dva dinara. Borisav Tatić iz Udruženja benzinskih stanica Srbije kaže da se do kraja godine može očekivati da TNG nastavi da poskupljuje, dok bi od januara njegova cena trebalo da krene unazad.

"Što se tiče TNG, njegova cena formira se slobodno i nema veze sa državnom politikom, već sa tržištem. Naime, nekoliko rafinerija u okruženju su u remontu, pa ne proizvode dovoljne količine TNG-a. S druge strane, zbog zime je trenutno veliko povećanje potrošnje, što mu dodatno povećava cenu. Očekujem da će do Nove godine njegova vrednost da raste još malo, a onda će krenuti da pada i vratiće se na nivo od pre nekih mesec i po dana", smatra Tatić.

On je optimista i po pitanju potpune liberalizacije tržišta goriva. "Prodaja goriva je od početka godine znatno pala. Zato i očekujem da će od Nove godine doći do trke kompanija da što više kupaca privuku na svoje pumpe", kaže Tatić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: