Jat ipak ostaje bez direktora

Generalni direktor "Jat ervejza" Srđan Radovanović podneo je ostavku, a ministar Milutin Mrkonjić kaže za B92 da je ostavka direktora Jata u proceduri u Vladi.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 08.12.2010.

00:05

Default images

Međutim, predstavnica za medije "Jat ervejza" Maja Borović je demantovala da je direktor tog preduzeća Srđan Radovanović podneo ostavku

Sa druge strane, Novosti pišu da je Vlada smenila na telefonskoj sednici Srđana Radovanovića, generalnog direktora “Jat ervejza” i za njegovog naslednika imenovala Vladimira Ognjenovića, dosadašnjeg zamenika.

Danas, pak, navodi da je telefonska sednica Vlade na kojoj je pitanje prvog čoveka nacionalnog avioprevoznika trebalo da bude rešeno, završena neuspešno, jer pojedini ministri nisu bili u zemlji zbog čega je odlučivanje u ovoj stvari moralo da bude odloženo. Ipak, ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić potvrđuje da Srđan Radovanović više neće biti generalni direktor Jata.

"Situacija u Jatu je teška. Sigurno da jedan čovek to sam ne može da reši. Mora država da stane iza Jata i da se opredeli na koji način, ja sam to više puta govorio, na koji način može da se reši problem. I ne bi bilo ni fer da sada optužujemo samo jednog čoveka za nevolje i nedaće u kojima se Jat nalazi", kaže tim povodom Mrkonjić.

On dodaje da je "opredeljenje države da sačuva svoju aviokompaniju na ovaj ili onaj način, idealno bi bilo da nađemo strateškog partnera. Nisam siguran da ostavka rešava problem koji je nastao“.

Kompanija inače „Jat keteringu" duguje 40 miliona dinara, kompaniji iz Ujedinjenih Arapskih Emirata 800.000 evra, pilotima dnevnice, „Jat tehnici" novac za servisiranje, Jordanu naknadu za kontrolu leta, Lufthanzi novac za popravku motora, aerodromu „Nikola Tesla" Jat duguje gotovo 11 miliona evra.

Jatu je zbog dugovanja nakratko isključena voda, a zbog duga od 15,5 miliona dinara isključenjem struje preti „Elektrodistribucija Beograd".

Kako bi spasla nacionalnog avioprevoznika, država je dala garancije za kredit od 51,5 miliona evra. Novac, međutim, još nije prebačen.
Radovanovićeva ostavka biće tema, kako na današnjoj sednici Upravnog odbora, tako i na popodnevnoj Skupštini akcionara Jata, koja se vanredno sastaje kako bi razmatrala izveštaj o poslovanju nacionalnog avioprevoznika u ovoj godini. Predsednik Skupštine akcionara Milan Vujanić kaže da će bez obzira na potez direktora danas biti pregledani poslovni rezultati.

"Skupština je zakazana jer se preko sredstava informisanja digla prilično velika prašina i spekulacije da li Jat posluje kako treba ili ne posluje kako treba, ko tu dobro radi ili ne radi, zbog toga smo normalno sazvali skupštinu, da vidimo da li je potrebna intervencija, u smislu upravljanja Jatom ili konsolidovanja poslovanja Jata. Da li je direktor dao ostavku ili nije dao ostavku, to sa pogledom na finansijsko poslovanje Jata to baš ne može da ima neke veze. Ostavka je uvek lični čin“, objašnjava Vujanić. Nezvanično, piše Blic, na sednici će se sadašnjem prvom čoveku kompanije staviti na teret to da „menja pravilnik o radu a da sindikate ne obaveštava o tome“, te da „šalje avione na popravku u inostranstvo, iako posao može da odradi domaća ‘Jat tehnika’ za manje novca“, kao i da „Jat keteringu“ ne plaća usluge mesecima.

Zamerke na njegov rad, kako saznajemo, imaće i upravni odbor i sindikat, a među glavnim zamerkama jeste to da nije slao finansijske izveštaje o stanju u kompaniji i izveštaje o sprovedenim tenderima i javnim nabavkama.

Nakon brojnih novinskih članaka o lošem poslovanju nacionalnog avioprevoznika i javne najave predsednika Upravnog odbora Saše Vlaisavljevića, da ne može da stane iza poslovnih odluka generalnog direktora, Srđan Radovanović odlazi sa rukovodećeg mesta u Jatu.

O ovakvom razvoju događaja u javnosti se dugo spekulisalo, prevashodno zbog brojnih afera koje su otvorene tokom Radovanovićevog mandata, kontroverznih poslovnih odluka i njegovog odnosa prema zaposlenima i javnosti, piše Danas.

Taj list nezvanično navodi da je ostavka umesto smene odabrana kako bi se generalni direktor poštedeo javnog poniženja, a moguće je da će, kao što je često običaj sa direktorima Jata, njegov odlazak biti „kamufliran“ tako što će mu biti data druga funkcija bez realnog uticaja ili u okviru Jata ili van kompanije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: