Izvoz Srbije najbolji u ovom veku

Ministar ekonomije Srbije Mlađan Dinkić očekuje da će Srbija u drugoj polovini iduće decenije imati suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 07.12.2010.

16:23

Default images

Dinkić je rekao da će srpska privreda za četiri godine izvoziti u vrednosti uvoza.

"Izvoz iz Srbije je u septembru i oktobru ove godine bio veći nego u istom periodu 2008. godine, pre izbijanja krize", naglasio je Dinkić.

Pokrivenost uvoza izvozom je u 2010. godini, prema njegovim rečima, bila 58 odsto, što je za 11 odsto više nego u 2009, ali i dalje je nedovoljno. Za domaća preduzeća Italija je, kako je rekao, najznačajnije izvozno tržište, gde je pokrivenost uvoza izvozom 80 odsto.

Istovremeno, premijer Mirko Cvetković kaže da su rast zasnovan na izvozu i osvajanju novih tržišta, osnova dugoročne strategija ekonomske politike Vlade. Cvetković je kazao da je za deset meseci ove godine izvoz Srbije bio 21 odsto veći nego u istom periodu lane, ili milijardu evra više.

Cvetković je istakao i da je pokrivenost uvoza izvozom u tom periodu bila 58 odsto, što je nedovoljan rezultat, ali je najbolji u ovom veku.

Premijer je naglasio da izvozna preduzeća predstavljaju oslonac srpske privrede i da će to biti u buduće. Premijer je najavio da će Vlada Srbije pripremiti novu ekonomsku strategiju, čiji će koncept biti baziran na rastu proizvodnje, prevashodno oslonjene na izvoz.

Robni deficit u oktobru smanjen za petinu

Deficit u robnoj razmeni u Srbiji u oktobru ove godine od 351,1 miliona evra manji je za 21,6 odsto nego u oktobru prošle godine, objavljeno je u online izdanju Ekonomskog Instituta “Makroekonomske analize i trendovi”. U periodu januar–oktobar ove godine deficit je iznosio 4.272,6 miliona evra, i bio je manji za 5,6 odsto nego u istom periodu prošle godine. Pokrivenost uvoza izvozom od 66 odsto u oktobru ove godine rast je sa prošlogodišnjih 55,8 odsto u istom periodu.

Izvoz Srbije je u oktobru 2010. vredeo 682,3 miliona evra, 20,6 odsto više nego u oktobru 2009. Ukupna vrednost izvoza u periodu januar–oktobar 2010. iznosi 5.957,8 miliona evra, što je rast od 21 odsto u odnosu na isti period 2009. Izvoz je u periodu januar–oktobar tekuće godine u odnosu na isti period 2009. povećan za 1.034 miliona evra.

U izveštaju se navodi da je uvoz u oktobru ove godine vredeo 1.033,4 miliona evra, i bio je za 1,9 odsto veći nego u oktobru prošle godine. U periodu januar–oktobar ove godine uvoz je vredeo 10.230,4 miliona evra, i bio je veći za 8,2 odsto nego u istom periodu prošle godine.

Rastu izvoza, kako se navodi, najviše je doprinio rast izvoza gvožđa, čelika i obojenih metala od 39,2 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

88 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: