Otvorenost našeg budžeta kao u Gani

Srbija je u srednjoj kategoriji, među zemljama koje pružaju neke informacije o budžetu, ali u nedovoljnoj meri, pokazuju istraživanja.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 07.12.2010.

19:24

Default images

Međunarodna institucija za istraživanje o otvorenosti budžeta (OBI) navodi da se iz raspoloživih informacija ne može u potpunosti razumeti budžet.

Zamenik predsednika Revizorskog suda Slovenije Zoran Mladenović je rekao da prema istraživanju OBI, Srbija ima 54 poena i deli 36. mesto sa Ganom, što je napredak u odnosu na 2008. kada je imala 46 poena.

Mladenović je kazao da se, od ključnih budžetskih dokumenata u Srbiji, ne izdaju redovno tri - "građanski budžet", dokument kojim bi predlog budžeta bio približen građanima, polugodišnji izveštaj o prihodima, rashodima i kreditima, kao i sveobuhvatni izveštaj o reviziji završnog računa.

Prema njegovim rečima, u odnosu na bivše socijalističke zemlje, Srbija se nalazi iza Slovenije, Poljske, Češke, Rumunije, Hrvatske, Slovačke i Bugarske, a ispred Makedonije, Bosne i Hercegovine i Albanije.

Mladenović je istakao da je parlamentarni nadzor nad budžetom ocenjen kao osrednji, zbog manjka vremena za raspravu o budžetu, kao i nerazvijene prakse da se o budžetu raspravlja na skupštinskim odborima u kojima bi mišljenje mogli da daju i predstavnici javnosti.

OBI je nadzor nezavisne revizije ocenio kao nedovoljno snažan, da zbog manjka resursa Državne revizorske institucije (DRI) nije izvršena potpuna revizija završnog računa budžeta. Ukazano je da izveštaju DRI nije poklonjena dovoljna pažnja u parlamentu i da nisu preduzete mere radi otklanjanja pojedinih nedostataka na koje je ta institucija ukazala, dodao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: