Akciza na duvan odnosi radna mesta

Sindikati Duvanske industrije Niš (DIN) navode da su zabrinuti zbog najave Vlade Srbije o dodatnom povećanju akciza na cigarete u 2011. godini.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 07.12.2010.

17:55

Default images

Oni su saopštili da bi to moglo da ugrozi proizvodnju i radna mesta i zato apeluju na Vladu Srbije da se poštuje Zakon o akcizama.

Iz sindikata navode da najava povećanja akciza direktno utiče na pad prodaje cigareta, pad proizvodnje, povećanje troškova, a moguće i na obustavu proizvodnje.

Podseća se da su direktori tri vodeće kompanije za proizvodnju cigareta u Srbiji izjavili da će se najavljeno povećanje akciza odraziti na buduću poslovnu politiku, kao i na zaposlenost u duvanskoj industriji, što sindikati tumače "kao dodatno smanjenje radne snage". Sindikati DIN-a ističu da Vlada Srbije nije odgovorna, jer "ne poštuje sopstvene zakone i dogovore i ponovo oživljava sivu ekonomiju".

Kako dodaju, Vlada nije socijalno odgovorna, jer "svojom politikom ljude ostavlja bez posla i gura na ulicu, a efekti takve politike su kratkog daha".

Vlada Srbije je sa duvanskom industrijom prošle godine dogovorila tempo povećanja akciza do kraja 2012. kako bi imala predvidljiv ambijent za poslovanje. Tim planom bilo je predviđeno da takozvana specifična akciza u 2011. bude povećana sa 17 na 21 dinar, što bi kada se doda i PDV iznosilo 23,5 dinara.

Krajem novembra ove godine Ministarstvo finansija je bez konsultacija sa duvanskim kompanijama donelo odluku da izmeni Zakon o akcizama i njihovom povećanju na 23,5 dinara (bez PDV-a) što bi sa porezom iznosilo oko 26 dinara i uslovilo bi povećanje cena cigareta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: