Odložen raskid kolektivnog ugovora

Unija poslodavaca Srbije (UPS) je odložila za narednu godinu odluku o jednostranom raskidanju Opšteg kolektivnog ugovora (OKU).

Srbija

Izvor: Beta

Utorak, 07.12.2010.

17:14

Default images

Predsednik UPS Nebojša Atanacković kaže da je odlučeno da se OKU ne raskine, jer Vlada Srbije i sindikati nisu dovoljno upoznati sa zahtevima poslodavaca.

"Odluku o istupanju iz OKU donećemo 1. februara naredne godine, ukoliko do tada u pregovorima sa socijalnim partnerima ne bude nikakvih pomaka", kazao je Atanacković.

UPS je prethodno najavila da će na vanrednoj Skupštini doneti odluku o istupanju iz OKU zbog teškog stanja i stalnog povećanja opterećenja privrede Srbije.

Atanacković je tada kazao da očekuje da će ta odluka izazvati reakcije sindikata i vlasti, ali da opterećenje rada i nespremnost sindikata da kolektivni ugovori budu ekonomski održivi i da se prilagode modernoj tržišnoj ekonomiji, kao i stalno prebacivanje tereta krize skupe i neefikasne države na privredu, ne ostavljaju drugu mogućnost.

Predstavnik Sektora za privredu UPS Dragoljub Rajić kazao je da će raskidanjem OKU mesečne uštede po zaposlenom biti od 70 do 150 evra.

Inače, Unija poslodavaca Srbije, Savez samostalnih sindikata i Ujedinjeni granski sindikati Nezavisnost, u aprilu 2008. godine, posle više od dve i po godine pregovaranja, zaključili su Opšti kolektivni ugovor. Ugovor je zaključen na tri godine.

Sindikat: Unija ne želi dogovor

Savez samostalnih sindikata Srbije (SSS) je saopštio da je Unija poslodavaca Srbije, najavom da će jednostrano raskinuti Opšti kolektivni ugovor, pokazala da ne želi dogovor sa radnicima.

"Ne želeći istinski da doprinese rešavanju problema koji su, navodno, uzrok raskida Opšteg kolektivnog ugovora, Unija je kaznila sve zaposlene i pokazala da je nespremna da kao socijalni partner preuzme na sebe deo odgovornosti", navodi se u saopštenju.

Sindikat je ocenio da je Unija poslodavaca najavom otkazivanja Opšteg kolektivnog ugovora, pokazala da je nesposobna da uredi odnose u oblasti proizvodnje, prometa i usluga.

"Taj potez Unije, koja ima dodatni problem jer ne može da dokaže svoju reprezentativnost, može se protumačiti samo kao marketinški, s obzirom na to da Opšti kolektivni ugovor prestaje da važi za šest meseci", dodaje se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: