Đilas: Beograd ima i za siromašne

Beograd spreman da se odrekne dela transferisanih sredstava iz republičkog budžeta u korist najsiromašnijih opština, kaže gradonačelnik Beograda Dragan Đilas.

Srbija

Izvor: Beta

Utorak, 07.12.2010.

11:26

Default images

On je poručio da je uslov za tako nešto da se novac koristi za razvoj, a ne za plate lokalnih funkcionera,

Đilas je istako da će Beograd tražiti subvencije za opštine i gradove u Srbiji, ali ne i za Beograd jer su investicije u njemu najatraktivnije pa bi u tom slučaju imali "novi egzodus iz Srbije ka glavnom gradu".

"Svako novo radno mesto u Srbiji nama u Beogradu mnogo znači i nastavićemo da tražimo da lokalna uprava dobije veće nadležnosti koje podrazumevaju više para ali i više obaveza", naglasio je Đilas.

Gradonačelnik Beograda smatra i da novčane trasfere za najsiromašnije opštine treba vratiti na nivo pre izbijanja svetske ekonomske krize. On je dodao da su prihvaćene mnoge sugestije među kojima i ona koju je pre godina dana izrekao predsednik Srbije Boris Tadić prilikom skupa u istoj sali gde se održava današnji skup.

"Prihvatili smo primedbe Tadića da je ovde mnogo toplo pa smo zato smanjili grejanje, nadam se da se nećemo smrznuti i da ćemo naći meru kao i u svemu" rekao je Đilas.

Stalna konferencija gradova i opština i Savet Evrope organizuju "Dan lokalne samouprave u Srbiji".

Dinkić: Opštinama pare, ali i veća odgovornost

Lokalne samouprave mogle bi da računaju na više sredstava, a jedan od predloga je i veći iznos od poreza na plate, poručio je ministar ekonomije Mlađan Dinkić.

On je istakao da će lokalne samouprave, zauzvrat, morati da povećaju svoju odgovornost.

Dinkić je rekao da bi bilo dobro da prihodi od poreza na plate većim delom idu u lokalnu, a ne republičku kasu.

On je naveo primer Slovačke, gde 90 odsto od poreza na plate ide opštinama, dok je kod nas taj iznos znatno manji, odnosno lokalnoj kasi ide 40 odsto, a centralnoj budžetskoj kasi 60 procenata tih sredstava.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja je ocenio da nema nikakve bojazni u davanju većih ovlašćenja lokalnoj samoupravi, jer će vraćanjem sredstava, ali i mogućnosti lokalnih samouprava da raspolažu svojom imovinom, omogućiti da se lakše rešavaju životni problemi građana.

Ne treba se, kako je istakao Dinkić, plašiti od vraćanja imovine ni loklanim samoupravama, ni pokrajini Vojvodini, niti budućim regionima.

Ministar je preporučio i da u zakonu o finansiranju lokalnih samouprava, koji je donet 2006. godine, treba preispitati kriterijume dodele sredstava i ponovio svoj stav da transfere nerazvijenim opstinama treba vratiti na nivo pre krize.

Kroz sistem transfera treba ispraviti neravnomernosti na lokalu, rekao je Dinkić i naglasio da će se jedino na taj način stimulisati konkurencija opština za privlačenje stranih direktnih investicija.

On je ocenio da je za ovo potrebna politička volja za koju se "zna da izvire iz baze". Potpredsednik Valde Srbije Božidar Đelić rekao je da bi bilo pravedno da se transferi iz budžeta vrate opštinama proporcijanalno koliko im i zakonom pripada, ali da bi u tom slučaju pojedina ministrstva morala da se odreknu svojih apetita vezanih za budžet u 2011. godini.

Stav Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, kako je kazao ministar Milan Marković, jeste da se siromašnim lokalnim samoupravama transferi sledeće godine vrate u punom iznosu.

On je naglasio da je administrativni kapacitet lokalnih samouprava izuzetno loš i dodao da "sistemskog razvoja nema ukoliko se ne reši
pitanje statusa za zaposlene i obezbede veće plate u lokalnim samoupravama".

Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić ukazao da je katastar nepokretnosti u lošem stanju i pozvao gradjane da što
pre ispune uslove za legalizaciju bespravno podignutih objekata.

Dodao je da legalizacija neće biti beasplatna i da je do sada samo u pet odsto zahteva rešena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Napustite Rusiju"

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će uskoro zatražiti od banke Rajfajzen internešnel AG da ubrza proces smanjenja poslovanja u Rusiji.

8:02

20.4.2024.

6 h

Svet

Evo šta čeka Rusiju posle rata

Rat u Ukrajini će okončati eru jeftine radne snage u Rusiji, zaključak je analize ruskog stručnjaka Centra za makoroekonomsku analizu i kratkoročno predviđanje (CMAKP) Dmitrija Belousova.

19:32

18.4.2024.

1 d

Podeli: