Kosovo gubi milione zbog MMF-a

Zbog nepoštovanja Sporazuma sa MMF u celosti i velikih predizbornih obećanja, Kosovo će izgubiti 20 miliona evra pomoći Evropske unije.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 07.12.2010.

11:18

Default images

Dopisnik lista Koha ditore iz Brisela navodi da je Evropska komisija skrenula pažnju da će svaka makrofinansijska pomoć EU za Kosovo zavisiti od striktnog sprovođenja sporazuma između Kosova i MMF-a.

Ukazujući da Kosovo nije lako postalo članica MMF-a, list dodaje da sada, zbog političke situacije i predizborne kampanje, kosovska vlast rizikuje pogoršavanje odnosa sa MMF-om, što bi za posledicu imalo i dovođenje u pitanje makroekonomske finansijske pomoći koju je Evropska unija izdvojila za Kosovo.

Izvori iz EU su rekli da su upoznati sa velikim obećanjima koja se daju tokom predizborne kampanje na Kosovu za čije ostvarenje Kosovo nema sredstava, ali o tome ne želi da priča jer ne želi da se meša u predizbornu kampanju.

Ipak, ono što u EU kažu bez ikakve rezerve je da će Kosovo nepoštovanjem sporazuma sa MMF-om izgubiti drugu tranšu makrofinansijske pomoći EU od 20 miliona evra i da će u buduće dovesti pod znak pitanja i ostalu eventualnu pomoć Evropske unije.

Do ovakve situacije je došlo pošto je odlazeći kosovski premijer Hašim Tači na stranačkim skupovima Demokratske partije Kosova obećao povećanje zarada zaposlanima u javnim službama, obrazovanju, sudstvu, zdravstvu između 30 I 50 odsto u narednoj godini.

I MMF-a je međutim saopšteno da prema potpisanim aranžmanu sa tom oragnizacijom, kosovske vlasti mogu da povećaju plate u javnom sektoru za najviše sedam odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: