Novi Zakon o socijalnoj pomoći

Najsiromašniji i najugroženiji stanovnici Srbije dobiće novi Zakon o soijalnoj zaštiti kojim će se regulisati prava na tu vrstu pomoći.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 07.12.2010.

09:50

Default images

Osim prava kao što su novčanan pomoć, usluge pomoći u kući itd.. oni će dobiti i garanciju da će im pomagati stručni i licencirani radnici.

Puna primena zakona bi, prema računicama iz Ministarstva rada i socijalne politike, državu koštala dodatnih pet milijardi dinara, a efekti bi se videli već početkom iduće godine.

"Sve aktivnosti ovog ministarstva u proteklom periodu bile su fokusirane na pomoć najugroženijima, i zato su, na vreme, postavljeni dobri temelji za primenu ovog zakona", ocenjuje Suzana Paunović, pomoćnik ministra u sektoru za brigu o porodici i socijalnu zaštitu, i ujedno podseća da je upravo završen konkurs za pomoć najnerazvijenijim opštinama.

Njima je, rebalansom budžeta, namenjeno 850 miliona dinara baš za finansiranje usluga koje do sada nisu mogle same da plaćaju. Novac je namenjen prvenstveno za 40 najugroženijih i najsiromašnijih opština, čija je razvijenost ispod 50 odsto republičkog proseka.

Prema rečima Suzane Paunović, novim zakonom drastično će biti povećan broj korisnika pomoći, i to za skoro 70 odsto. To, međutim, ne znači da će se novac deliti olako i nenamenski.

"Ideja je da se socijalna pomoć ne tretira kao trajno stanje i stalni izvor prihoda već kao mehanizam koji služi za prevazilaženje trenutnih poteškoća", objašnjava Suzana Paunović. "To znači da će svi oni koji mogu da rade biti stumulisani da sami zarađuju. Zato će radnici centara za socijalni rad morati da utvrde ko sve i šta konkretno može da radi. U saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, zajedno će morati da potraže posao onima kojima je i neophodan".

To će uglavnom biti javni radovi i sezonski poslovi, a angažman najsiromašnijih biće preduslov za odlučivanje da li će im se, i koliko, deliti socijalna pomoć. Novim zakonom je, otkrivaju njegovi autori, u prvi plan stavljena pomoć višečlanim domaćinstvima, porodicama sa mnogo dece, ali i starima, deci koja izlaze iz domova...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: