Erste: Srbija na uzlaznoj putanji

Analitičari Erste banke Srbija za 2010. Srbiji prognoziraju ekonomski rast od 1,6 odsto a sledeće godine očekuju dalje ubrzanje, na oko tri odsto.

Srbija

Izvor: Beta

Utorak, 07.12.2010.

08:29

Default images

Do tog ubrzanja će doći, uglavnom zahvaljujući domaćoj tražnji. Budući privredni rast u velikoj će meri zavisiti od dinamike lične potrošnje i izvoza, navodi Erste banka.

Ipak, analitičari su i dalje oprezni u pogledu lične potrošnje iako su rizici oslabili obzirom na odmrzavanje zarada u javnom sektoru i penzija od 2011. godine.

Erste banka očekuje da srpski izvoz zadrži solidnu dinamiku jer je perspektiva EU i dalje, kako ocenjuju, prilično dobra.

Za iduću godinu analitičari te banke predviđaju da će važnu ulogu u definisanju oporavka igrati ubrzanje investicija, pri čemu će u centru pažnje biti javne investicije i privlačenje direktnih stranih ulaganja.

Kada je o monetarnoj politici reč, u Erste banci ne isključuju dodatno povećanje referentne kamate već ovog meseca i još jedno u prvoj polovini 2011. uz pomeranje dvonedeljne repo stope prema zoni od 12 do 13 odsto. Sada je ta stopa 10,5 odsto.

Erste banka perspektivu kursa dinara ocenjuje kao neizvesnu jer slabe direktne strane investicije, smanjenje zaduženosti privatnog sektora i pogoršanje trgovinskog bilansa vrše pritisak u smeru depresijacije.

Do kraja godine analitičari Erste banke predviđaju kretanje kursa u rasponu 106-109 dinara za evro dok za 2011. predviđaju kurs u rasponu 110-115 dinara za evro.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: