Srbijagas hoće da uzgaja i piliće

Srbijagas je ponudio 11,3 miliona evra za proizvođača živinskog mesa Agroživ koji je procenjen na 34 miliona evra, kažu u sindikatu Agroživa.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 07.12.2010.

00:12

Default images

Stojin Živa, predsednik Izvršnog odbora Agroživovog sindikata Nezavisnost, navodi da bez obzira na nižu ponudu, u Sindikatu veruju da je to dobro rešenje.

"Odbor poverilaca se sastaje sutra u 13 časova i verujem da će oni prihvatiti ponudu Srbijagasa”, kaže Živa.

U sindikatu smatraju da je Vlada odlukom o preuzimanju Agroživa od strane Srbijagasa povukla dobar potez koji će sačuvati srpsko tržište pilećeg mesa od kontrole stranaca.

"Da nas preuzme Perutnina Ptuj, tržište bi kontrolisali Slovenci, a oni bi klanicu u Žitištu sigurno ugasili jer isti takav kapacitet imaju u Bačkoj Topoli. Javno preduzeće, kao vlasnik, garantuje očuvanje proizvodnje pilića", kaže Živa. On tvrdi da proizvodnja u Agroživu, koji je u stečaju od 2008, teče bez zastoja.

Inače, dokumentaciju za kupovinu Agroživa otkupio je samo Srbijagas. To preduzeće je jedan od poverilaca u stečajnom postupku Agroživa i potražuje oko 300 miliona dinara od tog proizvođača živinskog mesa

Agroživ je već dve godine u stečajnom postupku i broji oko 1.000 radnika u proizvodnji, preradi i prodaji živinskog mesa. Na srpskom tržištu, Agroživ prema sopstvenim procenama, drži udeo od 35 odsto. Najveći kreditor tog preduzeća bila je Nova Ljubljanska banka, koja mu je pozajmila 64 miliona evra, za koje upućeni tvrde da je većinom izgubljen novac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: