Šestorka iz Vlade čuva svoj biznis

Premijer Srbije Mirko Cvetković, kao i ministri u Vladi - Dragutinović, Matić, Dulić, Milosavljević i Đelić nisu se odrekli udela u vlasništvu privatnih firmi.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.12.2010.

23:25

Default images

Državni funkcioneri koji imaju privatne firme moraju da obaveste Agenciju za borbu protiv korupcije o svakom poslu koji sklapaju sa budžetskim korisnicima.

Od početka godine, od kada je uvedeno to pravilo, još nijedna takva prijava nije registrovana.

To nije učinio ni ministar Oliver Dulić, čije je preduzeće ”DG komp računari” ugovorilo prodaju kompjuterske opreme za oko 70 budžetskih korisnika iz Vojvodine. Ali, kako nam je rečeno u Agenciji, ministar Dulić im se u međuvremenu javio i priprema detaljnu dokumentaciju o svim poslovima koje je njegova firma parafirala sa lokalnom samoupravom u Subotici i ostalim korisnicima ”državne kase”. Ipak, i to će biti zakasnela primena Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije. Propis kaže da je svaki državni funkcioner koji poseduje više od 20 odsto kompanije, a uđe u dil sa državom, obavezan da to prijavi tri dana pre sklapanja posla. To je mehanizam kojim Agencija kontroliše da li je političar koristio uticaj da bi došao do posla, ili mu je firma angažovana na zakonit način.

"Do sada nismo dovoljno afirmisali tu zakonsku obavezu jer smo se bavili imovinskim kartama funkcionera. Zato pozdravljamo Dulićevu nameru da nam prijavi sve poslove, čak i one sklopljene pre stupanja zakona na snagu", kaže Aleksandra Kostić iz Agencije za borbu protiv korupcije.

Uz Dulića, iz Nemanjine 11, vlasnici akcija su i premijer Mirko Cvetković i ministri Božidar Đelić, Jasna Matić, Diana Dragutinović i Slobodan Milosavljević. Ali, oni ne potpadaju pod udar zakona jer je u njihovom vlasništvu manje od 20 odsto udela. Jedino Đelić ima firmu u stoprocentnom vlasništvu, ali ona posluje u Holandiji i nema aktivnosti u našoj zemlji.

"Premijer je prodao akcije u Jugoslovenskoj autorskoj agenciji i sada ima samo 10 odsto udela u knjižari 'C tabak' njegove supruge", kažu u premijerovom kabinetu.

Ministar Slobodan Milosavljević potvrio je da je nakon deset godina rada u Institutu za tržišna istraživanja dobio 171 besplatnu akciju. "U IZIT-u nikad nisam imao čak ni upravljačka prava, pa nisam morao ni da ih prenosim, što inače nalaže zakon", dodaje on.

Ministarka finansija Diana Dragutinović ima ukupno 24 akcije u tri firme - Jafa, ”HUTP Moskva”, Tehnogas, ali nema obavezu da prijavljuje njihove eventualne poslove sa državom jer u njima ima manje od jedan odsto vlasničkog udela.

U imovinskoj karti Jasne Matić, ministarke za telekomunikacije, piše da je ona vlasnik 22 akcije preduzeća ”Mašinoprojekt kopring”, koje se bavi projektovanjem. "Sa firmom nemam nikakav kontakt otkako sam prestala tamo da radim 1999. godine. Moje 22 akcije su zanemarljiv udeo u preduzeću. Firma je profitabilna i svake godine od dividendi dobijem po nekoliko hiljada dinara", rekla nam je Jasna Matić.

Po pet akcija NIS, vrednosti 2.500 dinara, prijavili su Mlađan Dinkić, Snežana Malović, Verica Kalanović, Goran Bogdanović i Srđan Srećković, dok ostali članovi Cvetkovićevog kabineta nemaju nikakve deonice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: