Uskoro veća prava za potrošače

Novi Zakon o zaštiti potrošača, koji stupa na snagu od Nove godine, uvešće strožije zahteve trgovcima čime će biti odgovorni za kvalitet robe.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.12.2010.

10:06

Default images

Pre zaključenja ugovora trgoci će morati da o proizvodu koji prodaju daju jasna obaveštenja potrošaču i da na jasan i pravilan način istaknu cene.

Kupac, naime, u prvih šest meseci od kupovine ne mora uopšte da dokazuje da je kvar prouzrokovao, a ima pravo da mu roba bude popravljena u roku od dva do sedam dana ili zamenjena.

Kada je usluga u pitanju, najviše je bilo pritužbi na rad banaka. Osnova novog zakona je to što se sada teret dokazivanja premešta sa potrošača na onog ko je robu prodao ili proizveo ukoliko proizvod ili usluga ne odgovaraju predviđenom kvalitetu.

Iako se očekuje da ovakva regulativa znatno unapređuje položaj potrošača, u udruženjima su skeptični kako će se primena zapravo odvijati.

Na Zkon se čekalo tri godine

Goran Papović iz Nacionalne asocijacije potrošača kaže da se na zakon čekalo tri godine.

Zbog novina koje zakon uvodi, pozivam potrošače da se do 1. januara uzdrže od kupovine tehničke robe jer će tada njihova prava biti veća. Mi takođe spremamo jednu brošuru za edukaciju potrošača ističe Papović.

Petar Bogosavljević iz Pokreta za zaštitu potrošača kaže da zakon generalno poboljšava položaj potrošača jer teret dokazivanja prebacuje na trgovca. on nije u potpunosti usklađen s regulativom EU, ali će poboljšati položaj potrošača. Izbačen je deo o bankama, što će regulisati zakon koji će doneti NBS ističe Bogosavljević.

Kazne za trgovce od 50.000 do 200.000 dinara

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: