Od prekovremenog 518 hiljada dinara

Sindikat pravosuđa Srbije je saopštio da nije u potpunosti zadovoljan predloženim izmenama Zakona o platama državnih službenika i nameštenika.

Srbija

Izvor: Beta

Četvrtak, 02.12.2010.

19:38

Default images

Taj sindikat navodi da su neke kategorije zaposlenih žrtvovane.

Izmene koje je Vlada dostavila Skupštini odgovaraju državnoj upravi ali ne i zaposlenima u pravosuđu, navodi se u saopštenju Sindikata i dodaje da bi "najbolje rešenje za pravosuđe bio poseban zakon o pravosudnoj administraciji"

Prema Sindikatu, povećanje zarade dobiće zaposleni na izvršilačkim radnim mestima, dok za zaposlene sa visokom stručnom spremom (stručne saradnike sa položenim pravosudnim ispitom), kao i one visokoobrazovane koji nisu na položaju, nije predviđeno povećanje zarada.

Sindikat je ocenio da je zavaravanje da državni službenici na položaju neće dobiti povećanje zarada kako bi se smanjio raspon u zaradama, jer je uvedeno pravo i državnim službenicima na položaju na prekovremeni rad.

U saopštenju se navodi da Zakon o radu daje pravo na prekovremeni rad od osam sati nedeljno, odnosno 352 sata godišnje, a Predlog izmena Zakona o platama omogućava 496 sati prekovremenog rada i "zaista je očigledno da mu je cilj povećanje plate".

Prema računici tog sindikata, državnom sekretaru koji spada u najvišu kategoriju državnog služenika na položaju, čiji prekovremeni sat rada iznosi 1.045 dinara, pored godišnje zarade od 1.740.000 dinara neto, na ime prekovremenog rada godišnje pripada još 518.320 dinara neto.

"Prekovremeni rad u ovolikom broju sati predstavlja opasnost za zdravlje zaposlenih i njihovu radnu sposobnost dok, istovremeno, ostavlja mogućnost za zloupotrebu u vidu fiktivnih naloga kako bi se skriveno uvećala zarada", navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: