Gotova studija za deo “Južnog toka“

Srbija je završila Studiju opravdanosti za srpski deo projekta gasovoda ’Južni tok’, saopštili su Javno preduzeće Srbijagas i ruski Gasprom.

Srbija

Izvor: Beta

Četvrtak, 02.12.2010.

18:07

Default images

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović kaže da je Srbija prva osnovala zajedničku kompaniju sa Gaspromom za realiaciju projekta i prva završila nacionalnu Studiju opravdanosti.

"Ti napori imaju za cilj početak gradnje ’Južnog toka’ u Srbiji i početak rada gasovoda u skladu sa postavljenim rokovima", kazao je Bajatović.

On ocenjuje da će „Južni tok“ doneti sigurnost snabdevanja i nove mogućnosti razvoja energetike i industrije u Srbiji i regionu.

Izvršni direktor projekta „Južni tok“ Marsel Kramer kazao je da je Srbija veoma važna za Južni tok, ali da je taj projekat važan i za Srbiju i njene stanovnike. "Završetak studije je još jedan značajan korak ka blagovremenom startu celog projekta", kazao je Kramer.

On je dodao da će "Južni tok" povećati sigurnost snabdevanja, stimulisati ekonomsku aktivnost i doneti mnoge ekološke koristi, a sve se to vrlo dobro uklapa u ciljeve nacionalne, regionalne i EU politike.

"Uspeh našeg zajedničkog projekta zavisi od svih kompanija učesnica. Koraci ka blagovremenoj realizaciji preduzimaju se i u Bugarskoj, Mađarskoj, Sloveniji i drugim zemljama", naveo je Kramer prema zajedničkom saopštenju Srbijagasa i Gasproma.

Gasprom je procenio da će izgradnja gasovoda Južni tok koštati oko 15,5 milijardi evra, od čega će oko 10 milijardi evra biti utrošeno na podmorski deo.
Budući magistralni gasovod Južni tok, zajednički projekat Gasprom i italijanskog Enija, trebalo bi da prenosi ruski gas ispod Crnog mora, cevovodom dugačkim 900 kilometara, do Bugarske i preko Srbije do drugih evropskih zemalja.

Kapacitet gasovoda trebalo bi da bude 63 milijarde kubnih metara godišnje, izgradnja bi trebalo da počne u 2013. godini, puštanje u eksploataciju predvidjeno je na kraju 2015. godine, pun kapacitet gasovoda očekuje se u 2018. godini.

Prema ranijim najavama, deonica gasovoda kroz Srbiju bi trebalo da bude duga 450 kilometara, s kapacitetom od 36 do 41 milijarde kubnih metara gasa godišnje. Vrednost investicije u taj deo gasovoda biće najmanje 700 miliona evra.

Rusija je već potpisala sporazume o izgradnji Južnog toka sa Bugarskom, Srbijom, Mađarskom, Grčkom, Slovenijom, Hrvatskom i Austrijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

23 h

Podeli: