Mišković: Bugari, dođite u Deltu

Predsednik "Delta holdinga" Miroslav Mišković pozvao je bugarske privrednike da posete Beograd kako bi razmotrili plasman svoje robe u marketima te kompanije.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 02.12.2010.

13:47

Default images

Mišković je rekao da ta mreža obuhvata bezmalo 500 prodavnica kako u Srbiji tako i u zemljama regiona - u Bugarskoj, Albaniji, Crnoj Gori i BiH.

Na otvaranju hipermarketa "Tempo" on je pozvao proizvođače da plasaraju robu preko lanca "Pikadili", uz uslov da imaju konkukrente cene i kvalitet proizvoda koji zadovoljava standarde i potrebe bugarskog tržišta.

Čelnik "Delta holdinga" je izrazio očekivanje da će naredni period doneti bolje dane za saradnju bugarskih i srpskih privrednika i da će se robna razmena dve zemlje povećati. "Tempo" je inače prvi hipermarket koji je Delta holding otvorila na tržištu Evropske unije a u njega je uloženo 20 miliona evra.

Ovaj hipermarket se prostire na 30.000 kvadratnih metara i predstavlja najveći objekat te vrste u Bugarskoj koji će potrošačima ponuditi više od 60.000 proizvoda, kazao je direktor Delta Maksi internešnela Aleksandar Čamparević i dodao da će u tom hipermarketu raditi 450 zaposlenih.

Delta maksi je prva srpska trgovina koja je kupovinom drugog po veličini trgovinskog lanca u Bugarskoj - Pikadilija 2007. godine, izašla na tržište EU.

"Tokom prethodne tri godine Delta maksi je u razvoj maloprodajne mreže na bugarskom tržištu uložio 120 milona evra", kazaao je Čamparević.

On je dodao da će 2011. broj maloprodajnioh objekata tog trgovinskog lanca biti povećan sa sadašnjih 40 na 50, u šta će biti uloženo
20 miliona evra, a broj zaposlenih biće povećan na 3.000. U novootvorenom "tempu", kako je dodao Čamparević, oko 1.000 proizvoda plasiraće i više od 30 srpskih kompanija.

Bugarski premijer Bojko Borisov je izrazio zadovljstvo otvaranjem "tempa" i naglasio da je Srbija i Bugarska imaju tradicionalno dobru
saradnju. Ekonomista Goran Nikolić kaže da je uvoz iz Hrvatske i Slovenije u Srbiju u značajnoj meri podstaknut zato što njihovi lanci posluju u Srbiji.

"Tu mislim na Ideu i Merkator. Činjenica je i da je izvoz Srbije u zemlje u kojima imamo naše trgovinske lance, a to su BiH i Crna Gora, takođe snažan. Jasno je da postoji veza između vrednosti izvoza u neku zemlju i poslovanja domaćih trgovinskih lanaca u toj zemlji", kaže on.

"U tom smislu očekivanja su da će se naš trgovinski deficit sa Bugarskom smanjivati zahvaljujući ulaganju Delte. To je šansa i za srpske proizvode i to je jasno kao dan. Što više ovakvih ulaganja u drugim zemljama, i srpska privreda će se polako oporaviti. Ovakve poslove treba podržati", zaključuje Nikolić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: