Da li ministri obmanjuju javnost?

Ministar trgovine obećava dvostruko veći rast BDP od proseka u Evropi, dok ministar ekonomije često ističe da je broj nezaposlenih smanjen.

Srbija

Izvor: 24 sata, ekonomija.org

Četvrtak, 02.12.2010.

12:30

Default images

Činjenica da ministri preteruju u izjavama i ulepšavanju situacije u Srbiji nije novost, ali u tome idu toliko daleko da je dovoljno prokrstariti internetom i naći brojke koje ih demantuju...

Ipak, ministri najčešće ne govore potpune izmišljotine, već samo poluistine sa mnogo prikrivenih detalja, koji opet ne daju istinitu sliku srpske ekonomije, kaže ekonomista Miroslav Zdravković, urednik portala ekonomija.org. „Skoro svakodnevno se u javnosti pojavi izjava nekog ministra koja ne odgovara istini“, navodi on.

- Slobodan Milosavljević, ministar trgovine i usluga

Citat: Srbija će do kraja godine ostvariti rast BDP dva odsto, što je duplo više od evropskog proseka

Fakat: Srbija će, ako bude imala rast dva odsto, ostvariti 57 odsto prosečne svetske stope (3,5 odsto), 45,5 odsto stope ZND (4,4 odsto) i 29 odsto stope zemalja u razvoju (6,9 odsto).

- Dragan Šutanovac, ministar odbrane

Citat: Ukupan izvoz naoružanja i vojne opreme, uključujući i novi ugovor, iznosiće oko 1,2 milijarde dolara
Fakat: Ukupna vrednost izvoza oružja i municije Srbije, Hrvatske, Slovenije iznosi između 30 i 50 miliona dolara. Dodajmo BiH i Makedoniju, ukupan izvoz vojne industrije ovih zemalja iznosi oko 150 miliona dolara. Ali milijarde dolara od izvoza vojne industrije nema. Ako dodamo po pola ukupnog izvoza odeće i obuće (220 miliona dolara za devet meseci), ostalih transportnih sredstava i opreme (55 miliona) i trećinu prehrambenog izvoza (370 miliona dolara), nikako ne možemo da dođemo do milijarde.

- Saša Dragin, ministar poljoprivrede

Citat: Izvoz poljoprivrede biće tri milijarde dolara

Fakat: Iznosiće oko 2,1 milijarde dolara pod pretpostavkom da se zadrži dinamika iz perioda januar-avgust do kraja godine. Podaci se odnose na poljoprivredu, prehrambenu industriju i duvan. Umesto ovako bombastičnih lidersko-potentnih izjava, za našu poljoprivredu i seljake bi mnogo više značilo da se ministar izbori za povećavanje subvencija neposrednim proizvođačima mesa, mleka i drugih osetljivih namirnica u budžetu za 2011. godinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: