Slim preko Telekoma hoće u Evropu

Meksički operator "Amerika movil SAB” kupovinom Telekoma Srbija želi da po treći put pokuša da se proširi na evropsko tržište.

Srbija

Izvor: Blic

Četvrtak, 02.12.2010.

00:16

Default images

Kompanija u vlasništvu najbogatijeg čoveka na svetu Karlosa Slima je tražila odobrenje da iznese svoju ponudu za kupovinu udela u srpskom nacionalnom telekomunikacionom operateru.

"Amerika movil”, najveći operator u Latinskoj Americi i četvrti po broju korisnika u svetu, se registrovao za podnošenje tenderske dokumentacije za kupovinu akcija srpskog Telekoma.

Potez meksičkog operatora predstavlja prvi javni pokušaj „Amerika movila” da se proširi izvan tradicionalnih tržišta – Latinske Amerike, Kariba i SAD.

Prilikom pokušaja da kupi udeo „Telekoma Italia SpA” 2007. godine ova kompanija je naišla na protivljenje vlade, dok se sa tendera za licencu mobilnog operatera u Španiji 2005. godine povukla jer joj uslovi nisu odgovarali.

Na sastanku koji je ovog meseca održao sa investitorima, generalni direktor “Amerika movila” Danijel Hadž Abumrad je saopštio da bi kompanija mogla da krene u istraživanje mogućnosti za kupovinu van Latinske Amerike.

Tokom naredne godine kupovine su moguće u svakom trenutku, ali nema ničeg konkretnog u bližoj budućnosti”, saopštio je nedavno finansijski direktor kompanije Karlos Garsija Moreno.
U trci za preuzimanje već su „Dojče Telekom”, Telekom Austrija” i „Frans Telekom”, a interes je pokazao i egipatsko-italijanski „Veder investments“. Prodaju „Telekoma“ u Vladi Srbije očekuju tokom prvog kvartala naredne godine. Vrednost kompanije procenjena je na 2,4 milijarde evra.

Mahmud Bušatlija, konsultant za strana ulaganja, kaže da meksička kompanija ima velike šanse za uspeh na tenderu, s obzirom na to da se prodaja sprovodi krajnje netransparentno.

"Ne sme se dozvoliti da infrastruktura fiksne telefonije ode u privatne ruke dok nema instrumenata borbe protiv monopola. Njihove šanse na tenderu su dobre, ali nije dobro da neko ko je suvlasnik našeg konsultanta u ovom poslu ulazi kao takmac u kupovini", kaže Bušatlija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: