Počeo mesec, dinar prestao da pada

Posle sedam dana uzastopnog pada vrednosti dinara prema evru, srpska valuta će neznatno ojačati i to za minimalne tri pare.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 01.12.2010.

17:22

Default images

Zvanični srednji kurs danas će iznositi 107,3598 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Guverner NBS Dejan Šoškić je kazao juče da ne postoji utvrđena granica deviznog kursa koju NBS brani i podsetio da su dnevne oscilacije kursa domaće valute u odnosu na evro znatno manje nego oscilacije drugih valuta u odnosu na zajedničku evropsku monetu.

"Niti postoji devizni kurs koji NBS tvrdo brani, niti postoji iznos deviza koji je Narodna banka unapred odredila da će biti eventualno korišćen za intervenciju", rekao je Šoškić i naglasio da će se centralna banka na deviznom tržištu intervenisati kada proceni da su dnevne oscilacije suviše velike. "Treba podsetiti građane da su oscilacije i nestabilnost deviznog kursa dinara u odnosu na evro znatno manje u odnosu na oscilacije drugih evropskih valuta prema evru", dodao je on.

"Svaki put kada NBS eventualno proda devize, povlači se dinar iz opticaja", objasnio je guverner i dodao da je to takođe jedan od restriktivnih instrumenata monetarne politike.

Potpuno drugačiji stav od guvernera imaju mnogi ekonomisti, a neki od njih smatraju da je problem u odnosu između Narodne banke i Vlade Srbije.

"Nemam utisak da je jasno istaknuta nezavisnost banke, to se vidi i po rezultatima. Što se tiče same vlade, mislim da je u ovom trenutku bespredmetno davati zadatke jer je ovo predizborna godina i oni će se zanimati izborima, a ne reformama", kaže Vladimir Gligorov, sa Bečkog instituta za međunarodnu uporednu ekonomiju. Ekonomski konsultant Nebojša Katić smatra da je monetarna politika nanela dramatičnu štetu Srbiji. "Šteta je kroz politiku kursa dinara koji je dugo bio precenjen, i kroz visinu kamatnih stopa i marže koje su spektakularno visoke", kaže Katić.

Problem kursa i inflacije najviše osećaju građani koji imaju kreditne obaveze, ali i ostali, jer im treba sve više novca za istu količinu robe. Osim u kućnim budžetima, inflacija i kurs su sve prisutniji problemi i u privredi.

"Privreda je prezadužena i jasno je da će to imati odraza na poslovanje privrede. Očekujem da će ovi parametri biti otprilike slični ili još gori nego sada. Ako je inflacija bila 9,5 odsto, ako je kurs skočio 12 odsto, sasvim sigurno da će to biti i iduće godine", kaže Đorđe Momirović iz konfekcije "Mona".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: