Krkobabić: Penzije neće biti manje

Izmene zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju treba da budu usvojene do 22. decembra kada zaseda bord direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 01.12.2010.

19:00

Default images

Potpredsednik Vlade Srbije Jovan Krkobabić za B92 kaže da je "zakon potpuno usaglašen i neće biti nikakvih izmena".

On je precizrao da će prema izmenama zakona penzije biti trajno usklađivane sa kretanjem zarada u javnom sektoru i pratiće sudbinu plata zaposlenih u državnoj službi.

Prošle nedelje postignut je konačan dogovor o izmenama zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koji su prihvatili predstavnici sindikata i Međunarodni monetarni fond.

Dogovoreno je da će vlada formirati dve radne grupe, čiji će članovi biti predstavnici vlade i sindikata. Jedna radna grupa razmatraće nalaženje pravednog i efikasnog rešenja o pitanju prava rudara i drugih lica s beneficiranim radnim stažom, a druga grupa će se baviti utvrđivanjem zaštitne klauzule odnosa plate i penzije.

U izmenama zakona definisano je da granica minimalne penzije bude 27 odsto od prosečne zarade, kao i odlaganje primene postepenog povećanja broja godina staža za odlazak u penziju za žene sa 2011. na 2013. godinu.

Pet sindikalnih organizacija je sa Vladom Srbije 5. novembra potpisalo sporazum o izmenama i dopunama zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Sporazum je postignut nakon što je prvobitni zakonski predlog povučen iz skupštinske procedure. Sindikati su pretili potpisivanjem peticije za smenu Vlade nezadovoljni zakonskim predlogom koji je bio upućen parlamentu na usvajanje i nokon toga počeli su pregovori sa Vladom.

Kako se moglo čuti od pojedinih predstavnika Vlade, izmene zakona o penzijama neophodno je usvojiti do zasedanja borda direktora Međunarodnog monetarnog fonda, 22. decembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Napustite Rusiju"

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će uskoro zatražiti od banke Rajfajzen internešnel AG da ubrza proces smanjenja poslovanja u Rusiji.

8:02

20.4.2024.

5 h

Podeli: